Ямболската Окръжна прокуратура предаде на съд трима обвиняеми за серията взривове на Петолъчката. Те са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост и телесни повреди при нерегламентирано унищожаване на боеприпаси, в района на пътен възел "Петолъчката".
Тримата са Десислав Д., Иван П. и Иван Т., съобщиха от прокуратурата. Районен съд - Ямбол е насрочил заседанието си за 01 февруари 2018 г.

Припомняме, на 5 юни 2012 г. при взрив в местността Мараш бяха ранени 8 души. Трима починаха. Взривовете продължиха няколко часа.

5 години от взрива на базата за боеприпаси край "Петолъчката"

5 години от взрива на базата за боеприпаси край "Петолъчката"

Все още няма виновни. Делото ще се гледа за трети път на есен

Десислав Д. е на 52 г., от София. Той е подсъдим за това, че от 08 февруари 2012 г. до 05 юни 2012 г. в производствено-складова база за боеприпаси, в землището на село Лозенец, община Стралджа, Ямболско - край пътен възел "Петолъчката". Десислав Д. като едноличен собственик и управител на търговско дружество имал договор с Министерството на отбраната.

Той държал и работил с взривни вещества, съставни на и съдържащи се в боеприпаси за зенитно управляеми ракети, но не взел необходимите мерки за сигурност за тяхното унищожаване. Тези мерки са предвидени в законовите разпоредби. Вместо да унищожи опасните вещества чрез взривяване, организирал, утвърдил, ръководил и разрешил извършването на опасен и недопустим поради това производствен процес за необратимо преобразуване.

Няма виновни за взривовете при "Петолъчката"

Няма виновни за взривовете при "Петолъчката"

Състав на Ямболския районен съд оправда двамата обвиняеми

Той бил чрез разснарядяване на бойните части на отделни техни съставни елементи - отпадъчни взривни вещества. В резултат на тази промяна в цех № 1 на базата на 05 юни 2012 г. е имало взрив, довел до смъртта на трима души и средни телесни повреди на други трима души. Деянието съставлява особено тежък случай - престъпление по чл. 338, ал. 3, вр.ал. 1 от НК, според документите на държавното обвинение.

На съд е предаден и 55-годишният Иван П. от София. Той е подсъдим за това, че в горепосочените време и място, в качеството си на "Началник производство" в базата, при изпълняван договор между Министерство на отбраната и търговско дружество, което е било изпълнител държал и работил с взривни вещества в бойни части за зенитно управляеми ракети, не взел необходимите мерки за сигурност за тяхното унищожаване. Той е обвинен за същото деяние.

На съд е предаден и Иван Т. на 56 г. от София. Той е подсъдим за това, че като проектант на взривни работи в търговско дружество между 20 декември 2011 г. до 02 април 2012 г. е стопанисвал взривни вещества. Те са били в производствено-складова база за боеприпаси, в землището на с. Лозенец.

При закрити врата подновиха делото за взривовете край Петолъчката

При закрити врата подновиха делото за взривовете край Петолъчката

Заради опасност от разгласяване на държавна тайна

Той също не е взел необходимите мерки за сигурност за унищожаване на взривните вещества, които били в бойните части и на тях самите, предвидени в законовите разпоредби. Вместо да унищожи взривните вещества, съдържащи се в бойните части и на тях самите, проектирал и разработил извършването на опасен и недопустим производствен процес за необратимо преобразуване. Процесът представлява разснарядяване на бойните части на отделни техни съставни елементи - отпадъчни взривни вещества. Това става в цех № 1 на базата. В резултат на този процес, на 05 юни 2012 г. е избухнал взрив, причинил смъртта на трима души. Той е обвинен по същия член като другите двама обвиняеми.