Софийският районен съд отхвърли иск на бившия главен прокурор и бивш председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров срещу съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщава Нова телевизия.

Решението е от 21 август.

Искът на Цацаров е заради медийно изказване на Петков. Съдът обаче е счел, че изказванията на лидера на ПП не са противоправни.

Искът е за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на личния и професионален авторитет, честта и достойнството, както и психологически и физически дискомфорт, притеснение, безпокойство и тревожност вследствие на медийно изказване на Петков от 14 и 16 януари тази година относно допуска до класифицирана информация на Цацаров, когато той оглавяваше КПКОНПИ.

Петков за казуса "Цацаров": Няма да има нито един човек над закона

Петков за казуса "Цацаров": Няма да има нито един човек над закона

Премиерът приветства службите за сигурност за действията им

Съдът посочва, че не е противоправно поведението при изказани мнения с негативна оценка, пряко или косвено засягащи конкретно лице, когато името му се коментира или се предполага във връзка с обществен въпрос, свързан с неговия пост, дейност или занятие.

"Такива оценки не могат да ангажират отговорността на автора им за обезщетяване на причинени неимуществени вреди на адресата, ако не засягат достойнството на личността (т.е. ако не съставляват обида)", допълват магистратите.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.