Обвиненият за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина - Йоан Матев, е криминално проявен. Матев имал регистрация в Пето районно управление - СДВР от 2014 г. за кражба. Това обяви Софийският апелативен съд по време на заседанието, на което магистратите разгледаха жалбата на Матев срещу определението на долната инстанция, с което той бе оставен в ареста.

Софийският апелативен съд отказа да пусне с по-лека мярка Матев. Определението на апелативните магистрати не подлежи на обжалване.

Припомняме, че Йоан Матев е обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г. Това стана на метри от сградата на БНР.

Йоан Матев не се яви в съдебната зала. Депозирал е заявление, че не желае да присъства.

Адвокатът му Станислав Гюров настоя за по-лека мярка за Матев.

Според защитата обоснованото предположение е разколебано. Адвокат Гюров посочи, че не са налични достатъчно категорични доказателства срещу Матев.

По открития в шахта нож няма годен за изследване биологичен материал.

Няма реална опасност да се укрие или извърши престъпление. Няма данни за противообществени прояви. Той е с известен адрес. Преди задържането е работил, учил е.

Прокурорът изтъкна, че жалбата е неоснователна. Според държавното обвинение обоснованото предположение за авторство на деянието не е разколебано. Освен това, при по-лека мярка има опасност Матев да извърши друго престъпление или да се укрие.

Съдът също прие, че е налице опасност Матев да се укрие или да извърши престъпление. Макар да е с установен адрес, преди задържането Матев не е живеел на адреса, посочен по лична карта, а в друго населено място, без адресна регистрация. Той не е посещавал учебните занимания в университета, където учил право, коментираха още апелативните магистрати.