Софийският градски съд спря регистърното производство по вписването на ново ръководство на държавната фирма "Автомагистрали" ЕАД, съобщават от "24 часа".

Решението е било взето вчера, като това е станало по иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите - Александър Филев и Иван Коларов. Искът е бил подаден по-рано същия ден.

Аргументът е нарушение на чл. 21 от Закона за публичните предприятия, т.е. това, че служебният регионален министър Виолета Комитова не е провела конкурс за тези постове, както и това, че по закон членовете на борда трябва да са петима, а не трима, както тя предлага и както е сегашното положение.

"Автомагистрали" с нови шефове от четвъртък

"Автомагистрали" с нови шефове от четвъртък

Агенцията по вписванията е извършила проверката

От съдебното решение става ясно, че вписването на новото ръководство и заличаването на старото е преустановено до решаване по същество на спора, който възниква с подаването на исковата молба.

В момента "Автомагистрали" не може да се разплаща с контрагенти, защото търговските банки не изпълняват платежните, подписани от настоящото ръководство поради писмо на министъра до тях.

Припомняме, в понеделник стана ясно, че се очаква новото ръководство на "Автомагистрали" да бъде вписано в Агенцията по вписванията в четвъртък.

Стоян Беличев и Виолета Комитова си пишат писма за "Автомагистрали"
Обновена

Стоян Беличев и Виолета Комитова си пишат писма за "Автомагистрали"

Има "дребни" нередности за 220 млн. лв. по укрепване на несъществуващи свлачища

Това се случи, след като министърът на регионалното развитие Виолета Комитова издаде заповед, с която смени настоящия шеф а дружеството Стоян Беличев с Валентин Вълков. Другите двама членове на съвета на директорите - Александър Филев и Иван Коларов, бяха заменени от Десислава Христова и Иван Станчев.

До решението се стигна, след като на 2 юни Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството "Автомагистрали", който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките. Автомагистрали" е превъзлагала на други партньори тези проекти. Едновременно с това от МРРБ излязоха с информация, че на дружества са давани аванси по проекти, за които дори не е имало изготвен технически проект и като пример дадоха свлачищата.