Съдът не е разрешил обиски на задържани при акцията Октопод, което и е довело до освобождаването на някои от тях.

Тази теза лансира Валери Първанов, заместник-главен прокурор, в ефира на БиТиВи.

Той припомни, че след първоначалното задържане на дадено лице, съдът трябва да вземе решение дали да удължи мярката.

Това може да се случи, ако има доказателства, според които е налице обосновано предположение, че лицето е извършило престъплението, за което се разследва, че може да се укрие или да извърши ново престъпление.

За да бъде удължена мярката обаче, доказателствата трябва да бъдат предоставени до 72 часа. В случая с Октоподите, според Първанов, пред съда са представени 20 протокола за обиски, които обаче не са били одобрени от съдиите.

Като резултат по думите му, прокуратурата е била лишена от възможността да докаже своята теза пред съда, което е и довело до пускането на голям брой от задържаните.

Прокуратурата чака 10 дни, при условие, че трябва да представи доказателства за 72ч, изтъкна Първанов.

Попитан дали подозира някои свои колеги в покровителството на октоподите, зам.-главният прокурор посочи, че не би предположил подобно нещо за онези магистрати, за които знае, че са ангажирани със случая. Въпреки това, той определи станалото като фрапантен пропуск.

Първанов съобщи още, че са образувани  160 дела за купуване на гласове. Той уточни, че около 40 от тях са приключени. Има произнесени повече от 10 присъди, а един или двама са осъдени, посочи Първанов и определи работата на прокуратурата след последните избори като „много добра".

Първанов изтъкна факта, че по време на парламентарния вот прокуратурата е била ангажирана максимално. Той обясни, че всички прокурори са били на работа и са реагирали на сигналите за търговия с гласове.

Първанов обаче изтъкна, че за разкриването на организаторите и посредниците на тези схеми не могат да се използват СРС-та, защото законът го забранява.

В тази връзка той посочи, че в момента на второ четене в правната комисия в парламента се обсъждат текстовете за промени в НПК.

Първанов каза още, че премиерът Бойко Борисов е изразил подкрепата си за използването на специални разузнавателни средства при търговията с гласове. Ние разчитаме на неговата политическа подкрепа, изтъкна той.

Заместник-главният прокурор обаче посочи, че идеята за това среща и голяма съпротива, най-вече от страна на гилдията на адвокатите, която по думите му има силно лоби в парламента.

Валери Първанов е категоричен, че за всички тежки умишлени престъпления, включително и в борбата с корупцията в съдебната система, трябва да е допустимо използването на СРС-та.