Бургаският районен съд оправда Петър Низамов - Перата, съобщава Нова телевизия.

С оправдателната присъда делото за връзването на мигранти със "свински опашки" приключи на първа инстанция.

Припомняме, че това е първото у нас дело за незаконен граждански арест на нелегални мигранти. Случаят е от началото на миналия април, когато няколко афганистански граждани бяха задържани и вързани близо до турската граница. Тогава Перата се похвали в социалните мрежи с деянието си. Появи се и интернет клип с гражданския арест.

"Заловените" от Перата афганистанци са в неизвестност от юни

"Заловените" от Перата афганистанци са в неизвестност от юни

Започна делото срещу Петър Низамов, "арестувал" афганистанци до границата ни

Таен свидетел твърди в показанията си, че Низамов е ритал един от мигрантите. Защитникът му - адвокат Иван Стоянов, настоява, че това не е Перата. По думите му не можеш да снимаш с телефон и едновременно с това да връзваш. Стоянов смята, че това са несъществени подробности, тъй като реално погледнато връзването на престъпници не било престъпление, съгласно българския закон.

Прокуратурата възнамерява да протестира присъдата на Перата пред Бургаския апелативен съд.

Прокуратурата разби мита за "свинската опашка" в обвинението срещу Перата

Прокуратурата разби мита за "свинската опашка" в обвинението срещу Перата

Срещу Петър Низамов има внесени две обвинения

Защитен свидетел по делото през януари се отказа от показанията си. При повторен разпит той заявил, че не Петър Низамов, а мъж от Поморие вързал тримата афганистанци със "свински опашки".

Кореспондент на "24 часа" допълва, че съдия Анатоли Бобоков е оневинил Перата по всички повдигнати обвинения. Държавното обвинение поиска 2 години затвор.

Съдът пусна Петър Низамов - Перата под гаранция

Съдът пусна Петър Низамов - Перата под гаранция

Действащият със свински опашки нямало опасност да се укрие

Фактът, че Перата е връзвал чужденците бе поставен под въпрос по време на съдебното заседание.

Низамов е оправдан и за открития в дома на съпругата му 1 грам канабис.

Съдията мотивира решението си да оправдае Перата с липсата на достатъчно доказателства по повдигнатите обвинения. Той отмени наложената мярка "парична гаранция".

Наблюдаващият прокурор Райко Стоянов не е съгласен с решението на съда. Той сподели, че има чувството, че върху част от свидетелите е оказван натиск. Някои от тях получили странна амнезия.

Веднага щом чу оправдателната присъда Петър Низамов направи видеообръщение на английски език през мобилния си телефон. Обясни, че това е поздрав към английските приятели на българските патриоти.

Перата сподели, че не се чувства като изкупителна жертва, въпреки че четири месеца е бил под домашен арест. По думите му имало много гранични полицаи, които искат да си вършат работата, но началниците им ги пращали там, където никой не минавал. Затова те отивали при хора като Перата и под секрет им давали информация, за да може те да ги задържат.

Перата очаквал оправдателна присъда. Той е категоричен, че няма да се откаже и продължава да пази границата. Призна, че е радостен, че все още има съдии, които не се поддават на натиск.

От своя страна адвокатът му Иван Стоянов коментира, че целият процес е бил скалъпен. По думите му Низамов се защитил, след като бил нападнат от единия от тримата бежанци. Защитникът се възмути, че прокуратурата иска 2 години затвор за човек, задържал трима престъпници.