Делото срещу Петър Низамов - Перата продължава в Бургаския районен съд, съобщава БиТиВи.

Припомняме, че това е първото у нас дело за незаконен граждански арест на нелегални мигранти. Случаят е от началото на април, когато няколко афганистански граждани бяха задържани и вързани близо до турската граница. Тогава Перата се похвали в социалните мрежи с деянието си. Появи се и интернет клип с гражданския арест.

Магистратите днес гледаха клипа. Таен свидетел твърди в показанията си, че Низамов е ритал един от мигрантите.

Защитникът му - адвокат Иван Стоянов, настоява, че това не е Перата. По думите му не можеш да снимаш с телефон и едновременно с това да връзваш. Стоянов смята, че това са несъществени подробности, тъй като реално погледнато връзването на престъпници не било престъпление, съгласно българския закон.

Самият Петър Низамов заяви, че разчита на обективност на съда, но не и на медиите. Той не иска да разговаря с журналистите, защото досега не е получил обективност от тях.

"Заловените" от Перата афганистанци са в неизвестност от юни

"Заловените" от Перата афганистанци са в неизвестност от юни

Започна делото срещу Петър Низамов, "арестувал" афганистанци до границата ни

Кореспондентът на "24 часа" допълва, че съдът ще проверява версия за друг извършител на незаконния граждански арест на тримата афганистанци.

На показаното в съда видео с ареста на мигрантите се вижда част от лицето на мъж, който завръзва с пластмасови черни връзки един от бежанците.

Разпитаният като свидетел на защитата Димитър Стоянов твърди, че това е "Илиян от Поморие". Стоянов също е участник във въпросния поход в Странджа. По разказите му мигрантите нападнали в гръб Перата, който се движел няколко метра пред останалите от групата. Заедно със Стоянов в една група били Перата, Илиян Парушев и Костадин Костадинов от Айтос.

Илиян от Поморие бил от втората група. До пристигането му мигрантите не били завързани, твърди свидетелят.

Въпросният Илиян трябва да бъде издирен и доведен за разпит на следващото заседание, което е насрочено за 9 януари.