Голямата част от служебните защитници ще се откажат от този свой ангажимент.
Това прогнозира Ели Христова, член на Висшия адвокатски съвет, цитирана от БНР.

Тя обясни, че причината е въвеждането на ДДС върху адвокатските услуги. Припомняме, вчера депутатите решиха да обложат с 20% Данък добавена стойност адвокатските услуги.

Така според нея ще бъде застрашено правото на защита на много граждани. Христова призова, ако се стигне до преразглеждане на данъчните закони, правителството да се спре и на този въпрос.

Тя допълни, че ще се търсят всякакви възможности, за да се попречи на облагането с ДДС ставка на адвокатските услуги.

Христова посочи, че би било по-разумно гласуването на подобен закон да бъде отложено във времето. Тя отбеляза, че в момента продължават делата за ДДС върху адвокатските услуги спрямо Франция, която е преценила, че може да наложи по-малка става върху адвокатските услуги.

Беше разумно да се изчака и да се види дали голяма държава като нея, известна със защита на правата, можеше да устои своята позиция, каза Христова. Тя допълни, че в този смисъл България можеше да се поучи от опита на френските законодатели.

По думите й е възможно страната ни ще бъде съдена в Европейския съд по правата на човека, ако служебните адвокати се откажат от ангажимента си.

В такъв случай причината за евентуално съдебно преследване ще е, че държавата ни не е осигурила навременна и адекватна защита на гражданите, които се нуждаят от нея.