Съдът остави зад решетките Иван Ценков - Турчина, Димитър Цанов- Дидо Испанеца, Валентин Цанков - Плякания и Михаил Павлов - Коня.

Решението може да бъде обжалвано. 

Четиримата са обвинени за грабежа на 80 000 лв. в понеделник от чужденец в близост до базара "Илиянци". Час по-късно четиримата мъже бяха задържани. Всички те са стари познайници на МВР.

Четирима арестувани за въоръжен грабеж в София

Четирима арестувани за въоръжен грабеж в София

Нападението е извършено тази сутрин, мъжете са стари познайници на полицията

В началото на заседанието прокурор Бойка Димитрова поиска Турчина, Дидо Испанеца, Плякания и Коня да останат за постоянно в ареста. Според държавното обвинение са събрани достатъчно доказателства, че именно изправените пред съда са извършили грабежа.

Прокурорът посочи, че обирът е извършен около 15ч. Чужденецът Рихади ал Джубай е тръгнал с автомобила си от столичния базар. Той оставил в торбичка крупната сума до пасажерската седалка. Веднага обаче пред него изкача бус, а зад него - джип. Маскираните нападатели счупили стъклото на колата и напръскали със спрей Джубай. След това грабнали парите и отпрашили. Час по-късно обаче полицаи ги задържат на бул. Сливница и ул.Панчо Владигеров, но в различен автомобил. Прокурорката подчерта, че Испанеца е с прорезна рана на ръката от разбиването на прозореца на лекия автомобил. От държавното обвинение добавиха, че престъплението е извършено с изключителна дързост и жестокост.

Адвокат Марияна Тодорова, която е защитник на двама от обвинените, поиска от съда да наложи спрямо тях по-лека мярка за неотклонение. По думите й обвинението е неясно. Тя добави, че има разминавания между показанията, които са дали полицейските служители и пострадалият. Според пострадалия маскираните, които са отмъкнали парите, са били двама. Полицаите обаче посочили, че са четирима.

Тодорова заяви, че показанията, дадени от служителите на реда, са такива, че да може да се повдигне обвинение. Адвокатът каза, че след разпита на Валентин Цанков -Плякания, той е бил отведен в болницата на МВР и му е била бинтована ръката. Защо е упражнено насилие, запита Тодорова.

Защитникът изтъкна, че пострадалият е казал, че нападателите са били с черни дрехи. При задържането на клиентите й такива дрехи не са намерени. "Нито маски, нито ръкавици", уточни адвокат Тодорова. Тя добави, че четиримата са били задържани в друг район на София, в различен автомобил от използвания при обира. В колата са били открити 80 000 лв, но няма доказателства това да са откраднатите от чужденеца пари. Освен това нямало нито едно доказателство, че Джубай е притежавал такава сума.

Тодорова заяви пред съда, че Димитър Цанов има диабет тип А и при неблагоприятни условия състоянието му може да се влоши. По думите й от прокуратурата посочват, че след грабежа джипът е бил скрит в гараж на един от далите показания. Часът, който свидетелят твърди, че автомобилът е бил закаран в гаража, съвпада с времето на обира, каза адвокатката.

Четиримата обвиняеми поискаха от съда по-лека мярка.

Ако Турчина, Коня, Плякания и Дидо Испанеца бъдат признати за виновни могат да лежат в затвора от 5 до 15 години.