Апелативният съд във Велико Търново остави в ареста общинския съветник от ГЕРБ-Ловеч Йовка Тодорова, пише "24 часа", позовавайки се на прокуратурата.

Искането за тази мярка за неотклонение е направено от две прокуратури - Ловешката окръжна и Великотърновската апелативна. Определението на апелативната съдебна инстанция не подлежи на обжалване.

Йовка Тодорова, която е общинска съветничка от ГЕРБ в Ловеч, е обвиняема за длъжностно престъпление. Разследването е за това, че за период от юни 2017 г. до март 2018 г. като служителка в Дирекция "Бюро по труда"-Ловеч не е изпълнила служебните си задължения във връзка с дейност по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Агенцията по заетостта.

ГЕРБ се разграничи от свой общинар в Ловеч

ГЕРБ се разграничи от свой общинар в Ловеч

Йовка Тодорова бе арестувана по обвинение за 117 300 лв.

С цел да набави за другиго имотна облага тя е причинила финансови вреди за 117 300 лв. на Агенцията по заетостта. Неизпълнението на служебните задължения се изразява в извършване на рекламна дейност, чрез насочване на кандидати за обучение към конкретна фирма. Не са били отразявани констатации за извършени проверки. Некоректно са попълване с необходимите реквизити на констативни протоколи за присъствие на обучаеми лица при извършване проверки на място. Не са извършвани контролни проверки, съгласно план-график. В резултат на тази дейност, е получена облага за фирмата, която е извършвала обучението, под формата на ваучери на значителна стойност, съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

Съдът прие доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието.

С оглед началният етап на разследването съществува реална възможност обвиняемата да извърши друго престъпление, свързано с влияние върху хода на разследването. Това мотивира съда да потвърди взетата мярка за неотклонение "задържане под стража".

Под ръководството на Окръжна прокуратура - Ловеч действията по разследването продължават.

Припомняме, на 13 юни Тодорова бе арестувана. След изтичане на 72-часовата й мярка за арест, съдът я остави за постоянно в ареста.

От ГЕРБ-Ловеч се разграничиха от общинския си съветник.