По искане на прокуратурата Софийският районен съд задържа под стража молдовеца, хванат да прекарва мигранти през територията на страната. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Р.А. е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 16.09.2023 г. в гр. София противозаконно подпомагал 10 лица, представили се за граждани на Сирия, да преминават в страната. Според прокуратурата той им е осигурил транспорт, като ги превозил с лек автомобил в нарушение на Закона за чужденците в Република България. Деянието е извършено по отношение на непълнолетни лица, подчертава държавното обвинение.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от НК. Р.А. е задържан за срок до 72 часа след като се опита да избегне полицейска проверка и се наложи полицейско преследване.

На 19.09.2024 г., наблюдаващият прокурор внесе искане за задържане под стража в Софийски районен съд. Състав на съда се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор, че обвиняемият може да се укрие и наложи на Р.А. най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Мярката подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

20-годишен молдовец и 10 сирийци са в ареста след катастрофата на кола с мигранти в София

20-годишен молдовец и 10 сирийци са в ареста след катастрофата на кола с мигранти в София

Жена с травма на главата е прегледана в болница и е освободена за домашно лечение