Състав на Софийския градски съд - СГС отложи делото срещу бившия шеф на Фонд "Научни изследвания" Христо Петров. Той е обвинен в умишлена безстопанственост.

Причината е неявяване на подсъдимия по време на днешното съдебно заседание.

В хода на съдебното заседание адвокатът на подсъдимия представи болничния лист на бившия управител на Фонд "Научни изследвания", който е болничен от 8 до 12 октомври. Съдът разпореди да се извърши проверка дали лицето наистина се намира в дома си. Освен това съдът поиска да се направи справка от лекуващия лекар, защото диагнозата в болничния лист не е добре уточнена.

Съдът насрочи следващото съдебно заседание за 24 октомври 2018 г. от 14 ч.

 

Обръч от ченгета „пазел” фонд „Научни изследвания"

Обръч от ченгета „пазел” фонд „Научни изследвания"

За оставката на министъра на образованието

Припомняме, скандалът около Фонд "Научни изследвания" и конкурса му за финансиране на изследователски проекти гръмна, след като стана ясно, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 кандидатствали проекта. Оценяването е направено от 409 рецензенти, но министърът на образованието имал последната дума при определянето на победителите.

Опасенията на научната общност бяха, че голяма част от парите ще отидат във фирми и фондации някои, от които свързани с кръга около министъра и шефа на Изпълнителния съвет на фонда Рангел Гюров.

Специални клаузи срещу корупцията в новия правилник на Фонд научни изследвания

Специални клаузи срещу корупцията в новия правилник на Фонд научни изследвания

Ректори не могат да влизат в новия Изпълнителен съвет на ФНИ