Съдът отмени глобата от 10 000 лева за конфликт на интереси на бившия заместник- министър Александър Манолев, санкциониран по закона "Магнитски", съобщава Нова телевизия.

Вместо това КПКОНПИ, която е обвинител, е осъдена да плати 6 000 лева на Манолев за разноски по делото.

Припомняме, на 7 октомври 2019 г. беше внесено обвинението срещу Александър Манолев за получаване на кредит чрез представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от еврофондовете, с които е построена къща за гости край Сандански.

ВАС върна делото срещу Александър Манолев за къщата му за гости

ВАС върна делото срещу Александър Манолев за къщата му за гости

Първоинстанционният съд не е преценил всички доказателства по делото

Въпросната къща се оказа в списъка на ДФЗ с фирмите, които ще трябва да върнат 100% от европейската помощ по ПРСР, а усвоената сума е 391 хил. лева.

Манолев подаде оставка през април 2019 г., след като Върховната касационна прокуратура стартира проверка срещу него по повод медийни публикации.

Първоначално Софийскиятадминистративен съд потвърди решението за конфликт на интереси. ВАС обаче върна делото за ново разглеждане. Този състав на съда не открил достатъчно доказателства за нарушение.

През юни тази година САЩ издадоха и 5 забрани на българи и техните близки да влизат в страната. Сред санкционираните беше и Александър Манолев.