Съдът реши, че намалението на кметските заплати във Ветово и областта е нередно. Административният съд в Русе отмени решение на Общински съвет – Ветово, с което са определени основните месечни работни заплати на кметовете в Община Ветово, съобщи Дарик.

Решението бе оспорено от кметовете на гр. Ветово, гр. Сеново и с. Писанец и от областния управител на Русе.

Според жалбоподателите, предложенията намаление на заплатите до прага на минималното месечно възнаграждение, са незаконосъобразни. Те са приети в противоречие с материалноправните разпоредби и с целта на закона.

Кметът на Ветово избегна затвора

Кметът на Ветово Рехан Кабил и още седем души бяха осъдени по делото за изхарчените

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация общинските съвети може да определят заплатата на кметовете. С оспореното решение Общинският съвет на Ветово не е нарушил установените от нормативната уредба граници за размера на заплатите.

Независимо от предоставените правомощия, липсата на изложени мотиви и фактически основания за приемане на обжалваното решение, е нарушение на изискванията на закона за форма и съдържание на административния акт.

С тези съображения съдът приема, че са налице основания за отмяна на решението на Общински съвет – Ветово като незаконосъобразно. Решението на Административен съд - Русе подлежи на касационно обжалване пред ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Припомняме, общинските съветници от ГЕРБ и ДПС намалиха заплатата на новия-стар кмет с пети мандат на община Ветово. След намалението той ще получава минималната по закон - 730 лв.

Русенски съд отстрани кмета на Ветово

Русенски съд отстрани кмета на Ветово

Рейхан Хабил бе отстранен

Кметът определи делото им като "политически терор". В предишния си мандат той е вземал 1462 лв. на месец.

Общинарите бяха определили трима кметове на населени места от ДПС в общината да получават по-високи заплати от ветовския градоначалник. Новият стар кмет на град Глоджево Илхан Абтиходжев ще взема 1650 лева месечно при 716 лева в предишния му мандат.

Същата сума е и за преизбраният кмет на село Смирненски Салих Салиев, който досега е вземал 627 лева.

Кметът на село Кривня Реджеб Аков е с малко по-малко пари - 1400 лева на месец при 607 лева в предишния му мандат.

На другия полюс е заплатата на преизбраната кметица на град Сеново Инна Георгиева от БСП, която трябваше да получава 390 лева, докато преди е получавала 627 лева.

Виолета Неделчева от МК "Бъдеще за всички" на село Писанец ще взема 380 лв. при полагаеми до 1300 лв. Като кметски наместник досега тя е вземала 420 лв.

Пета присъда за бившия кмет на русенското село Ветово

Пета присъда за бившия кмет на русенското село Ветово

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок

Новите заплати бяха предложени без мотиви от общинския съветник на ГЕРБ, който се целеше но не стигна кметския стол Димитър Денев. "Предложението граничи с подигравка с тези хора, които работят по тези населени места", заяви - общинският съветник от МК "Бъдеще за всички" Паско Христов.