Върховният административен съд отмени решение на Административния съд в Перник за отмяна на заповедта за спиране на част от мощностите на "Топлофикация - Перник".

Припомняме, административната мярка беше издадена на 4 септември 2019 г. от директора на РИОСВ - Перник. С нея принудително от 5 септември 2019 г. беше преустановена работата на два парогенератора на ТЕЦ-Перник.

Според върховните съдии обаче решението на първоинстанционния съд е необосновано и е постановено в нарушение на материалния закон, поради което трябва да бъде отменено. "Топлофикация-Перник" е допуснала нарушения на условията на издадените комплексно разрешително и разрешително за емисии на парникови газове, като в периода януари - юли 2019 г. е докладвала използването на гориво от биомаса - 1530 т дървесен чипс.

Съдът отмени спирането на генераторите на ТЕЦ-Перник
Обновена

Съдът отмени спирането на генераторите на ТЕЦ-Перник

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване

Според съда това е основание за прилагане на принудителни административни мерки за преустановяване на нарушенията, с цел защитата на обществения интерес при опазването на околната среда и защитата на здравето на хората чрез контрол върху източниците на замърсяване и създаване на икономическа организация на дейностите по опазване на околната среда.

В мотивите на ВАС се посочва, че използването на гориво от дървесна биомаса с неясно качество води до допълнителни емисии от парникови газове и до пряко постъпване в атмосферния въздух, водите и почвите на вредни за човешкото здраве вещества.

Решението на ВАС е окончателно.

ТЕЦ-Перник възмутен от липсата на синхронизация между институциите

ТЕЦ-Перник възмутен от липсата на синхронизация между институциите

Хаотичните действия без конкретни мерки няма да разрешат проблема с въздуха според дружеството

Припомняме, след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров МОСВ започна проверки на място в четири ТЕЦ-а - "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ " Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД.

ТЕЦ-Перник съобщи, че ще търси правата си в съда, след като през септември 2019 г. с акт спряха два от генераторите му, тъй като беше установен внос на материали при горенето в четирите топлофикационни дружества.

По-късно Административният съд в Перник отмени спирането на генераторите на ТЕЦ-а.