Окръжният съд в Кюстендил потвърди мярката за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лв. на собственика на "Феникс Дупница" Кольо Илиев, съобщава БНР.

Тя трябва да бъде внесена в 10-дневен срок, считано от днес. В случай че това не се случи, съдът може да определи на подсъдимия по-тежка мярка за неотклонение.

Магистратите отхвърлиха исканата от Илиев по-лека мярка, но сметнаха, че е неоправдано да му наложат по-тежка такава.

Прокуратурата иска да вкара в ареста Кольо Илиев

Прокуратурата иска да вкара в ареста Кольо Илиев

Срещу шефа на "Феникс ресурс" са повдигнати две обвинения

Според подсъдимия исканата парична гаранция е висока. Аз не съм милионер, заяви той пред съда. По негови думи технологичният отпадък, за чието съхранение е обвинен, не е негов и той не може да се разполага с него. Илиев обясни, че в голямата си част този отпадък е ПВЦ блистери, съдържащи поливинилхлорид, който при определени условия е опасен и дори смъртоносен. Стойността на отпадъка пък била около 3 милиона лева.

Подсъдимият посочи пред съда и че този фармацевтичен отпадък се съхранява до стопанисваното от него депо, на терен от около декар, което е станало с разрешение на община Дупница през 1997 - 1998 г.

От своя страна защитата на Илиев заяви, че ще се съобрази с решението на съда. Ще внесем в указания срок паричната гаранция и ще чакаме разследването да е обективно, всестранно и пълно, за да излезе истината, заяви след заседанието адвокатът на подсъдимия.

Собственикът на депото край Дупница се предаде в полицията

Собственикът на депото край Дупница се предаде в полицията

Кольо Илиев беше издирван в продължение на 3 дни

Припомняме, срещу шефа на "Феникс ресурс" са повдигнати две обвинения - за причиняване на немаловажни вреди за околната среда при управление на отпадъци не по установения ред, за което може да получи от 1 до 5 години затвор и глоба от 5 до 30 000 лева, както и за запалване по непредпазливост на чужд имот, при което са последвали значителни вреди, с предвидено наказание "лишаване от свобода" до 5 години.

Кольо Илиев беше обвинен за пожара под виадукта на магистрала "Струма" през август миналата година. Той е със забрана да напуска страната.

РИОСВ-Перник направи неуспешен опит да връчи предписание за затваряне на депото за отпадъци на "Феникс"-Дупница.

След като бе издирван 3 денонощия Кольо Илиев се предаде сам в полицията.