Бургаският Окръжен съд потвърди задържането под стража на обвиняемия готвач за укривателство и държане на огнестрелно оръжие, съобщиха от съда. Съдът е оставил без уважение искането на защитника на Деян Д. и самият обвиняем, за промяна на мярката в по-лека.

Деян Д. бе обвинен с постановление от 27 август 2021 г. заради помощта към Станимир Рагевски за разчленяване трупа на Юмер Мехмед от 04 август 2021 г. до 11 август 2021 г. в гр. Бургас. Двамата пренесли с лек автомобил "Мерцедес" трупа до брега на блато, в гр. Бургас, кв. "Долно Езерово", където ги скрили във висока папратова растителност.

Деян Д. укрил в помещение на сградата на ДНА огнестрелното оръжие, използвано за убийството на Ю. М., като спомогнал С. Р. да избегне, а по-късно и да осуети наказателно преследване за извършеното от него престъпление - убийство (престъпление по чл. 294, ал. 1 от НК).

С постановление от 19 октомври 2021 г. е променено обвинението и Деян Д. отново е привлечен като обвиняем за съвкупност две престъпления.

Деян Д. е обвиняем и за това, че от 29 октомври 2020 г. до 27 август 2021 г. е помогнал на извършителя на престъплението С. Р. да избегне наказателно преследване. Без предварително споразумение двамата заличили следите от убийството на Теодора Б., укриване вещите, трупът и куршумът от убийството на брокерката Теодора Б.

Деян Д. е обвиняем и за това, че на неустановени дати в периода от 04 август 2021 г. до 27 август 2021 г. е помогнал на С. Р. да убие умишлено Юмер Мехмед. Убийството е станало на 04 август 2021 г.

Деян Д. е привлечен като обвиняем и за това, че на 04 август 2021 г., в гр. Бургас е получил от С. Р. и съхранявал от 04 до 24 август 2021 г. да съхрани в отдушник в мокро помещение на Военен клуб "ДНА", огнестрелно оръжие - пистолет "Макаров", както и боеприпаси без да има разрешение.

Магистратите смятат, че заради двете обвинения Деян Д. може да бъде осъден до осем години затвор и за това не е изтекъл 8-месечния срок на задържане. Има опасност той да извърши ново престъпление, ако бъде пуснат под гаранция.

Според Окръжен съд - Бургас изтеклия период от време на действие на взетата мярка към момента е и в разумните граници в съответствие с чл. 5, § 3 ЕКПЧ с оглед конкретиката на случая.