Задържаха българинът Метин Мехмедов с Европейска заповед за арест. Съдът във Варна потвърди решението на съда в Търговище, с което 39-годишният Метин беше задържан. ЕЗА е издадена от компетентните власти в Холандия. Заповедта е от края на октомври от Бреда, Кралство Нидерландия, с която се иска задържането и предаването му в Холандия.

Властите в кралството са посочили, че спрямо Метин ще се води наказателно преследване за извършено убийство. Наказанието, което местните закони предвиждат за такова престъпление е лишаване от свобода до 30 години.

В Заповедта пише, че убийството е извършено миналия февруари в град Осендрехт. В жилище, където е имало наркооранжения е бил открит прострелян мъж. Свидетели насочили разследващите към няколко българи.

Властите в Холандия информират, че Мехмедов е напуснал държавата и се издирва.

Българският съд по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) не може да преценява дали има обосновано предположение за авторството на деянието. Това е в правомощията на властите в Холандия.

Варненският съд реши, че ЕЗА съдържа всички реквизити, посочени от ЗЕЕЗА. Единствената мярка за неотклонение, която може да гарантира, че Метин ще бъде предаден на холандските власти е задържането под стража.