30 години зад решетките за Емил Азов и 20 години за Михаил Миков отреди състав на Софийски градски съд след почти четиричасово съвещание.

Съдът прецени да се съгласи с прокурора и да наложи доживотен затвор и на двамата, но поради направените самопризнания присъдата по закон се заменя с по-лека.

Азов бе признат за виновен в умишлено убийство на бременната си приятелка Петя Тодорова в съучастие с Миков.

Жестокостта на извършеното престъпление, причислено с факта, че Петя е била бременна, донесе и на двамата присъда при строг режим в затвор, като съдът призна на 100 % и гражданския иск на родителите за обезщетение.

Според решението на градските съдии на всеки от двамата родители се падат по 150 000 лева от всеки от двамата подсъдими, т.е. общо 600 000 лева.
Азов и Миков ще заплатят и близо 9000 лева разноски по делото и 18 000 лева хонорар на адвоката на родителите на Петя.

Двамата имат право да обжалват наказанието пред Софийския апелативен съд, като до влизане в сила на присъда те ще останат с досегашните си мерки за неотклонение „задържане под стража".

Минути след прочитане на присъдата Емил Азов и Михаил Миков бяха изведени безмълвни от залата, а адвокатът на Миков обяви, че ще обжалват присъдата.

Родителите на починалата Петя бяха категорични, че не са доволни от присъдата, защото искат доживотен затвор и за двамата, тъй като те „повече не трябва да дишат".

По-рано днес, в началото на заседанието държавното обвинение поиска доживотен затвор за Емил Азов.

Фактите показват, че ден след като разбира за бременността на момичето, Азов се наговаря с Миков и води момичето в Западен парк. Там Петя е бита от двамата с юмруци и с летва, скачано е по корема и главата й. В крайна сметка, след жестоките наранявания тя умира от удушаване.

На днешното заседание на СГС съдът прие искането на защитата делото да се гледа по съкратена процедура, като обвиняемите признават фактите в обвинителния  акт. Признати за граждански ищци бяха родителите на Петя, които искат по 150 хиляди от двамата за обезщетение.

Прокурорът Милко Мончев призова в пледоарията си съдиите да наложат доживотен затвор на Азов и по-лека присъда на Миков, за когото има повече смекчаващи вината обстоятелства.

От думите му стана ясно, че жертвата е починала по особено мъчителен начин, като е осъзнавала до последно случващото се с нея.

Майката на момичето със сълзи на очите бе принудена да слуша, че дъщеря й е била готова да роди детето и да го гледа, ако Азов го припознае за свое.

Прокурор Мончев настоя при определяне на присъдата съдиите да отчетат психологическите характеристики на двамата. Миков е израснал по домове за изоставени деца и се е занимавал с просия. Именно той обаче признал деянието и завел разследващите на мястото.

Азов пък имал семейство, но добрата среда не го направила примерен гражданин. Обвинителят се позова и на заплахите, които Азов отправял към бившата си приятелка и баща й.

Мончев изрази и гражданската си позиция, като изтъкна, че със смъртта на Петя са погубени и животите на родителите и брат й.

Азов и днес не изневери на традицията си да плаче пред съда, като през сълзи обяви, че наистина осъзнава какво е сторил и много съжалява. Съпричастен съм към потърпевшите, обяви той. Подсъдимият ползва последната си дума, за да помоли съда за „възможно най-леката присъда".

Съучастникът му Миков пък не посмя да моли за леко наказание. Той заяви, че не иска съжаление, тъй като не го заслужава, а моли само за справедлива присъда.

Не искам да се оправдавам, но тогава бях под въздействието на алкохол, не знаех какво върша. Дори не съм посягал на човек преди това, призна той пред съдебния състав.

Той разказа, че имал тежко минало, тъй като майка му се самоубила, а баща му починал и той израснал по сиропиталищата, но там го били научили на възпитание.

Защитникът му, адвокат Евгени Христов, пък изтъкна, че клиентът му наистина осъзнава стореното и доказателство за това било фактът, че заявил пред разпитващите го, че желае да се самоубие.

Защитата на Азов, адвокат Марин Марковски, избра съвсем друга стратегия, за да смекчи наказанието на клиента си. Той настоя пред съда, че целта на правосъдието не е отмъщение, а справедливост. По думите му, случилото се е трагедия не само за семейството на Петя, но и за двамата подсъдими.

Небеизвестният юрист обърна внимание, че ударите, нанесени на бременното момиче, не били многобройни, тъй като имала само 7-8 наранявания.

Той стигна до там в пледоарията си, като с уговорката, че била добро момиче, определи убитата Петя за „лекомислена, не достатъчно разумна и осторожна". Това заключение се извеждало от решението й да се разхожда до късно с двамата мъже в парка.

Междувременно прокурор Мончев обясни пред медиите, че минималното наказание, за което претендира защитата, е лишаване от свобода за 15 години. Поради направените самопризнания обаче, каквото и наказание да наложи съдът, то автоматично ще бъде намалено с 1/3, обясни държавният обвинител.