Варненският апелативен съд решава за присъдата на шофьорът, убил балетиста Мартин Чикалов до 2 месеца, съобщи БНР.

Защитата на подсъдимия настоява да се намали размера на наказанието с мотива, че присъдата му е неправилна, незаконна и несправедлива.

Според тях първоинстанционният съд е трябвало да установи наличие на съпричиняване на сблъсъка, както и многобройните смекчаващи вината обстоятелства като възрастта на Петър, изразеното съжаление и критично отношение, както и чистото му съдебно минало.

"Изключително много съжалявам, че отнех човешки живот", заявява подсъдимият в последната си дума пред съда.

Малко по-късно по информация на БНТ стана ясно, че прокуратурата е поискала максимална присъда от 15 години затвор за неправоспособния шофьор. 

Първата съдебна инстанция го призна за виновен за това, че на 10 септември 2018 г. във Варна при управление на лек автомобил превишил разрешената скорост за движение в населено място и по непредпазливост причинил смъртта на балетиста Мартин Чикалов.

Близки на балетиста Мартин настояват за справедливо наказание за шофьора

Близки на балетиста Мартин настояват за справедливо наказание за шофьора

Подсъдимият получи на първа инстанция 6 години затвор

Подсъдимият управлявал автомобила без книжка, след употреба на кокаин и канабис. Той е шофирал със 114 км/ч , а в момента на удара в тялото на балетиста, скоростта на автомобила му е била 77 км/ч.

През декември миналата година Окръжен съд - Варна му присъди наказание 9 години лишаване от свобода, което редуцира с една трета до 6 години затвор при първоначален общ режим.

Припомняме, че преди днешното заседание по делото, близки на балетиста протестираха пред съда с искане за справедлово наказание за шофьора, прегазил Мартин. 

6 г. затвор за 25-годишния Петър, убил в катастрофа балетиста от Варна

6 г. затвор за 25-годишния Петър, убил в катастрофа балетиста от Варна

Петър шофирал без книжка, но с разнородна дрога в кръвта

На 10 септември шофьорът блъсна велосипедист на бул. "Приморски", близо до кръстовището с ул. "Македония" във Варна и избяга.

Пострадалият 39-годишен балетист Мартин Чикалов почина, а шофьорът се предаде на полицията по-късно. В кръвта му бяха открити следи от наркотици.

Подсъдимият призна вината си на първа инстанция и заради съкратеното следствие получи 6-годишна присъда

Откриха кокаин и канабис в кръвта на 25-годишния, блъснал балетист във Варна

Откриха кокаин и канабис в кръвта на 25-годишния, блъснал балетист във Варна

Подал промените в постоянния си адрес в деня, в който се предава с адвокат