Шест години затвор е наказанието на 25-годишния шофьор без книжка, убил с колата си 38-годишния балетист от варненската опера Мартин Чикалов и избягал от местопроизшествието.

Шофьор блъсна велосипедист във Варна, той почина

Шофьор блъсна велосипедист във Варна, той почина

Починалият е 39-годишен мъж

Кокаин и канабис е открила съдебно-химическата експертиза в кръвните проби на Петър Здр. Наличието на метаболит на тетрахидроканабинол и на бензоилекгонин в кръвните му проби доказват вредната употреба на забранените от закона високорискови вещества.

С наркотици, но без книжка Петър е ударил с колата си балетиста Мартин, който се придвижвал с колело.
Смъртта на Мартин е настъпила от тежка черепно-мозъчна травма.

25-годишният Петър Здр. бе обвинен от Варненската окръжна прокуратура и осъден от Варненския окръжен съд на 6 години лишаване от свобода. Подсъдимият призна вината си и поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие.

Петър е шофирал с със 114,6 км/ч. на 10 септември на оживен варненски булевард. При катастрофата скоростта на автомобила му е била 77 км в час.

Управлявал е автомобила си без очила, въпреки че от детската си възраст е бил с далекогледство и е трябвало да носи очила както за близко, така и за далечно разстояние.

Съдът му определи наказание 9 години лишаване от свобода, но след редукция заради признатата вина наказанието му бе намалено с една трета и Петър Здр. ще лежи 6 години в затвора, вместо исканите 15 години затвор.

В обвинителната си пледоария окръжният прокурор поиска съдът да определи наказание над средния размер. Прокурорът припомни, че неправоспособният водач е бил самонадеян, въпреки че никога не е имал шофьорска книжка, шофирал е с превишена скорост и след пътно-транспортното произшествие е избягал и се е укрил.

След като ударил балетиста Петър бяга и се укрива. Не е бил открит на адреса на родителите си, където е бил адресно регистриран. Обявен е за общодържавно издирване.

Чак на другия ден след разговор с адвокат той е отишъл в полицията.

Междувременно подал заявление за регистрация на друг адрес, на който живеел негов приятел, у когото оставал понякога да нощува. Живеещите там не познават подсъдимия Петър.

По мнението на съседи от адреса на родителите му, той е агресивен младеж. Ако му направели забележки за вдигане на шум, той си отмъщавал като повреждал колите им. Това е причината да бъде заведен на отчет като непълнолетен. За шофиране без правоспособност подсъдимият е бил наказван с актове за административни нарушения.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.