Районният съд в Бургас наложи мярка за неотклонение "подписка" на трима обвиняеми за трафик на чужденци през страната,

След като разгледа събраните доказателства, на днешното си заседание съдът прецени, че те не са достатъчно категорични, за да се направи обосновано предположение, че заподозрените Божидар П., Асен Х. и Марсел Г. са замесени в канал за трафик чужденци. Тъй като налагането на задържане под стража се постановява при обосновано предположение за престъпление, наказуемо с лишаване от свобода, съдът наложи по-леката мярка.

От съда напомнят, че на 9 април Ивайло К. е привлечен като обвиняем за превозване на 14 чужденци с товарен автомобил в страната. Първоначално Районният съд е постановил мярка за неотклонение "задържане под стража", но впоследствие тя е била променена в "парична гаранция".

На 20 април като обвиняеми са привлечени Божидар П., Асен Х. и Марсел Г - в качеството си на помагачи, улеснили, извършителя Ивайло К. за преминаването на 14-те чужденци в страната.

Съдебният състав установи, че по делото липсват каквито и да било доказателства, че спрямо тримата обвиняеми са използвани специални разузнавателни средства. Дори не е представен съдебен акт, с който е позволено използването на такива средства.

Липсват и доказателства за изискване на информация от мобилните оператори, за да се проследи кой е титулярът на посочените в разпитите телефонни номера, посочват от съда.

Не е извършено следствено действие по разпознаване на тримата обвиняеми.

На днешното заседание стана ясно, че Божидар П., Асен Х. и Марсел Г. имат регистриран постоянен адрес, на който живеят. И тримата са неосъждани.

Според съда, прокурорът не е успял да докаже, че съществува реална опасност обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление.

По тези съображения съдебният състав прецени, че не следва да се налага най-тежката мярка "задържане под стража".

Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок пред бургаския Окръжен съд.