Европейският съд по правата на човека допусна за разглеждане жалбата на Фондация "Антикорупционен фонд" срещу отказа на КПКОНПИ да разкрие решенията си за стартиране на производство за отнемане на незаконно придобито имущество.

От АКФ припомнят, че са изпратили жалба до ЕСПЧ на 18 август, след като в продължение на повече от година и половина Антикорупционната комисия не се е съобразила със съдебно решение на Административния съд в София-град от ноември 2022 г., което я задължава да предостави пълен достъп до решенията си, тъй като те не могат да бъдат служебна тайна.

От Антикорупционния фонд подчертават, че решенията са важни, защото именно чрез тях може да се изясни какви проверки са извършени от КПКОНПИ и какви са установените от проверките факти, критерии и правни изводи, довели до образуване на съдебни дела, силно засягащи имуществената сфера на гражданите.

Според Фонда допускането на жалбата в такъв кратък срок е знак, че за съда в Страсбург защитата на достъпа на българските граждани до публична информация е приоритет.

Предвид подготвяните промени в Антикорупционния закон АКФ призовава депутатите да приемат текстове, предоставящи достатъчно гаранции за истинска прозрачност и отчетност в работата на новите антикорупционни органи, които ще заместят КПКОНПИ в настоящия ѝ вид.

КПКОНПИ ще отговаря пред Европейски съд за достъпа до информация

КПКОНПИ ще отговаря пред Европейски съд за достъпа до информация

АКФ праща на ЕСПЧ отказа на КПКОНПИ да публикува решенията си относно конфискацията на незаконно придобито имущество