Антикорупционният фонд (АКФ) е подал жалба в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради отказа на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да разкрие решенията си за стартиране на производство за отнемане на незаконно придобито имущество.

Жалбата в ЕСПЧ се опира да тезата за грубо ограничаване на правото на достъп до информация от страна на КПКОНПИ, както и на неизпълнение на влязло в сила съдебна решение - чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека, така и на чл. 39-41 от Конституцията на РБ.

Нарушено и е правото на ефективни средства за защита, съгласно чл. 13 от Конвенцията, тъй като КПКОНПИ почти 2 години отказва да изпълни влязло в сила съдебно решение", посочват от АКФ. От АКФ се позовават на постановление на Административния съд - София от ноември 2022 г., за това, че решението на КПКОНПИ за започване на производство по конфискация на имущество не могат да бъдат служебна тайна и задължи комисията да предостави пълен достъп до тях. Според постановлението "решенията за започване на производство по конфискация представляват обществена информация", като САС задължи КПКОНПИ да предостави достъп до тях в 14-дневен срок след влизането на съдебното решение в сила. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Решенията са важни, защото именно чрез тях може да се изясни какви проверки са извършени от държавния орган, установените въз основа на тях факти, критериите и правните изводи, довели до образуване на съдебно дело, силно засягащо имуществената сфера на гражданите.

От АКФ заявяват, че вместо да изпълни съдебното решение КПКОНПИ е подала иск то да бъде обявено за нищожно и е спряла административното производство по предоставяне на търсената от АКФ информация. Искът е отхвърлен през март 2023 г. от АССГ, но Комисията отново го внася вече пред Върховния административен съд, като така забавя разкриването на информация с поне още една година, тъй като първото открито съдебно заседание по делото е насрочено за март 2024 г.

Така ще се окаже, че повече от 2 години след подаване на заявлението за достъп до обществена информация и повече от година и половина след влизане в сила на съдебно решение, задължаващо КПКОНПИ да я предостави, същата все още не е предоставена.

"Действията на КПКОНПИ представляват явна злоупотреба с процесуални права. Постановени са решения, в които ясно е отсъдено, че исканата от АКФ информация е обществена по своя характер и няма законови пречки за нейното предоставяне. Налице е надделяващ обществен интерес да се разбере какво е съдържанието на решенията на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество, какви са мотивите им, каква методология използват. Колкото повече комисията забавя предоставянето на тези решения, толкова повече се засилват съмненията, че ръководството ѝ се страхува от обществената реакция при тяхното разкриване", заявява Бойко Станкушев, директор на АКФ.

АКФ за пореден път призовава КПКОНПИ да изпълни влязлото в сила съдебно решение от ноември 2022 г., с което съдът я задължи да предостави достъп до решенията в 14-дневен срок. Призоваваме КПКОНПИ да направи решенията си за започване на производство по отнемане на незаконно придобито имущество публични, както и да работи за по-голяма прозрачност при изпълнение на възложените ѝ по закон дейности.