•  ИТАР-ТАСС коментира процеса в Либия   
  •  В Либия недоволни от подкрепата на САЩ и ЕС за медиците ни

Съдът в Триполи отхвърли искането за нова международна експертиза за установяване на причините за СПИН-епидемията, както и за експертиза, която да установи белезите от мъченията по телата на българките.

Мотивите за това решение ще бъдат оповестени заедно с присъдата, съобщи съдията и обяви следващото заседание на Наказателния съд в Триполи за 8 август.

Тогава отново ще бъдат призовани свидетели на българската защита, след като на днешното заседание не се яви нито един от тях, макар че в началото на заседанието в съда бяха прочетени имената на деветима свидетели в полза на петте медицински сестри.

В случай, че на 8 август те отново не се явят, адвокатите на българките ще представят резюме на очакваните от тези свидетели показания, съобщава пратеникат на Дарик в Триполи.

Неявяването им предизвика спор между съдията и адвокат Бизанти.
Съдията го попита защо е призовал тези деветима свидетели по месторабота, а не по местоживеене, на което Бизанти се опита да обясни, че това е изключително трудно.

Припомняме, според либийското законодателство няма механизъм, по който да бъдат задължавани свидетели да се явяват в съдебната зала.

По време на днешното съдебно заседание по СПИН-делото в Триполи избухна остър спор и между адвокатския екип на палестинския лекар Ашраф и съдите, които си размениха остри реплики, сред които - кой е по възпитан и кой има по-голям стаж.

Адвокат Осман Бизанти се опита да успокои нещата, като настоя няколко пъти да бъдат изслушани поне експертите, които са направили старата експертиза.

Вероятно става въпрос за изслушване на деветимата либийски експерти, които преди направиха медицинска експертиза, която доказва, че епидемията в Бенгази през 1999 г. е причинена от ръцете на българските медицински сестри.  

Адвокатите на Асоциацията на болните от СПИН деца поискаха дискът с интервю на либийски експерт, който говори за това, че СПИН-епидемията в Бенгази е възникнала много преди 1999 г., да не се приема.

За първи път пред сградата на съда няма протестиращи роднини.
Говорителят на Асоциацията на семействата на болните от СПИН деца каза, че протести няма, защото въпросът с изпращането на децата на лечение във Франция и Италия предстои да се уреди в близките дни.
Той поясни, че се очаква децата да заминат до месец, като парите за престоя им са осигурени.