Тримата сирийци, обвиняеми по първото дело за тероризъм у нас, скрили в обувките си германски си паспорти. Тази подробност разкри Костадин Костадинов, служител в регионалната дирекция на Гранична полиция-Елхово, Гранично полицейско управление-Свиленград.

Костадинов е участвал в задържането на тримата сирийци. Пред спецсъда той разказа, че видеонаблюдението ги е известило, че трима души се движат в местност до хасковското село Капитан Андреево в посока към държавната граница.

Граничните полицаи веднага предприели действия по задържането на сирийците. Около 3,40 часа задържали тримата чужденци на около 20 метра от 315 гранична пирамида. Граничарите направили справка и се установило, че лицата се издирват. Костадинов не знаел причината.

Обвиняемите се самоопределили като сирийски граждани. Подсъдимият Мохамед Абдул Хамид показал сирийски паспорт. Заради езиковата бариера Костадинов не разговарял много със сирийците и сподели, че не е разбрал каква е целта на пътуването им. В досъдебното производство обаче Костадинов е разказал, че сирийците отивали към болница в Турция, тъй като майката на единия била болна.

Тримата били настанени в помещение за временно 24-часово задържане на лица. Там последвали обстойни обиски, при които в обувките им са намерени укрити германски паспорти. Сирийците имали статут на бежанци в Германия, където са живели известно време. У тях са открити и телефони.

След разказа на свидетеля единият от сирийците поиска да даде частични обяснения. Подсъдимият обясни, че скрили паспортите в обувките си за своя сигурност, тъй като били чули, че се крадат на държавната граница. Той възрази и срещу казаното от граничния полицай - че към онзи период оградата на границата все още не е била изградена. Сириецът обаче заяви, че имало "две високи огради". Впоследствие се изясни, че той е възприел като огради старите кльонове, останали още отпреди.

Сирийците твърдят още, че от "Гранична полиция" не им се легитимирали. Костадин Костадинов обаче разказа, че униформите им имат отличителни белези. Освен това, граничните полицаи носели и фенери, които осветяват в радиус около 40 метра.

При задържането обвинените в тероризъм сирийци се опитали да избягат. Чувайки командата "Стойте, Гранична полиция", тримата побягнали, разказа граничният полицай Станко Тонев, който също е участвал в задържането им. Тонев гонил сирийците около 50 метра, след което те седнали на земята и били арестувани.

Заседанието продължава с разпит на таен свидетел, чиито показания ще дадат яснота за целта на пътуването. Съдът обаче засекрети делото в тази му част.

Прокуратурата няма достатъчно силни доказателства, за да ги закове, заяви пред журналисти единият от адвокатите Ивайло Абаджиев. Освен това, за телефоните, които бяха открити в килиите на сирийците, адвокат Абаджиев посочи, че устройствата са им "подхвърлени".

Припомняме, че на предишното заседание стана ясно, че администрацията в затвора е иззела 5 телефона от килиите на сирийците. Днес бяха приобщени още 3 телефона и зарядни устройства, които са иззети при повторна проверка. Съдът назначи технически експертизи, а съдържанието на телефоните ще стане ясно след Нова година. Причината е, че експертът е поискал повече време за изготвянето на становище.

Тримата подсъдими за тероризъм отново бяха в приповдигнато настроение, като се усмихваха по време на заседанието.