Тримата подсъдими по първото дело за тероризъм у нас били забелязани, че не се движат вкупом, а единият вървял по-напред, прикляквал и помахвал на другите да го следват.

Това стана ясно от показанията на двама служители, които са следели на термовизионните камери на "Капитан Андреево" за движението на лицата по границата.

Спецсъдът даде ход на първото дело за тероризъм у нас

Спецсъдът даде ход на първото дело за тероризъм у нас

Срещу трима сирийци, заподозрени, че са отивали към "Ислямска държава"

Пръв ги забелязва Филип Фотев, който ги видял и веднага сигнализирал за помощ на колегата си Димитър Червенков. След като получил сигнала Червенков също започнал да наблюдава лицата.

Адвокатите запитаха Червенков дали е знаел, че въпросните лица са тръгнали за Сирия, като той отговори, че не е знаел, както не знаел и че искали да се присъединят към Ислямска държава. Той уточни, че неговата дейност е свързана с видеонаблюдението.

Подсъдимите добавиха, че помежду им нямало разстояние и се движели заедно. Те отново демонстрираха добро настроение, усмихвайки се в съдебната зала. Този път обаче впечатление направи и това, че са започнали да си водят записки.

Заседанието продължава с разпит на свидетел с тайна самоличност.

Съдените у нас за тероризъм сирийци скрили германски паспорти в обувките си

Съдените у нас за тероризъм сирийци скрили германски паспорти в обувките си

Скрили ги, тъй като разбрали, че на границата се крадат

Припомняме, тримата сирийци Алмохаммад А., Ал Абдалах Ф., и Ал Фанди Я са обвинени за незаконно преминава на държавната граница и за това, че крайната им цел е била включване в организациите "Мюсюлмаски братя" и "Ислямска държава".

На предишното съдебно заседание стана ясно, че в обувките си тримата сирийци са били скрили германски паспорти, а множество мобилни телефони са открити в килията им.