Върховният административен съд върна делото за видеонаблюдението на изборите за ново разглеждане от Административен съд София - град.

Делото беше образувано пред ВАС по жалба на "Демократична България" срещу решение на АССГ от 15 февруари, с което съдът е оставил без разглеждане жалбата срещу решението на Централната избирателна комисия от 8 февруари за утвърждаване на Указания за обработването и защитата на личните данни в изборния процес.

Според върховните магистрати указанията на ЦИК имат характер на административен акт, който подлежи на съдебен контрол, защото засяга администратора на лични данни и законосъобразността на обработката на личните данни. В случая обжалваемостта на административния акт и наличието на правен интерес от оспорване се обосновава с обстоятелството, че Указанията са приети от овластени държавни органи в изпълнение на техните законови правомощия, които целят да породят промени в чужда правна сфера и по отношение на участниците в изборния процес.

ВАС прехвърли на друг съд делото за заснемане на броенето на бюлетините

ВАС прехвърли на друг съд делото за заснемане на броенето на бюлетините

То ще се гледа в Административния съд в София - град

Съдът се позовава и на решение на Конституционния съд, според което за наличието на правен интерес, обусловен от непосредствено засягане на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица, е необходимо и достатъчно основание за възникване на задължение за държавата да осигури адекватна съдебна защита. Административен акт, който засяга права и законни интереси на адресата, не подлежи на съдебен контрол само тогава, когато законодателят изрично е посочил това в закон, какъвто не е конкретният случай, посочва ВАС.

По тази причина първоинстанционният административен съд трябва да се произнесе по същество и да направи конкретна преценка дали даденото тълкуване от ЦИК е съобразено със закона.

"Демократична България" обжалва пред ВАС забраната за заснемане на преброяването на бюлетините

"Демократична България" обжалва пред ВАС забраната за заснемане на преброяването на бюлетините

Според тях част от указанията на ЦИК са незаконосъобразни