"Демократична България" е готова да обжалва изключването на възможността за видеонаблюдение и излъчване на броенето на бюлетините след края на изборния ден на 4 април.

На днешното заседание на ЦИК стана ясно, че членовете на комисията няма да допуснат видеоизлъчване от обработването на резултатите в секционните комисии под предлог "защита на личните данни", посочват от ДБ.

Съпредседателят на обединението Христо Иванов настоява ЦИК да преосмисли позицията си, защото по негови думи по този начин се залага "бомба в легитимното презареждане на българската демокрация". Той определи като "абсолютна подигравка" тезата за защита на личните данни на членовете на секционните комисии като аргумент срещу видеострийминга.

За Иванов това поредното безсмислено и вредно действие на ЦИК относно организирането на вота.

Слави Трифонов настоява за видеонаблюдение на преоброяването на гласовете на изборите

Слави Трифонов настоява за видеонаблюдение на преоброяването на гласовете на изборите

Изпратил е писмо до депутатите да внесат уточнение в закона

Независимо дали се касае за умисъл или просто за липса на здрав разум, накрая тези действия ще доведат до това да имаме едни избори, които са нелегитимни, които имат ниско доверие, ниско участие и които няма да доведат до онази промяна, която иска нашето общество, а ще обслужат циментирането на отровното статукво, което имаме в момента, предупреди той.

Иванов поясни, че "Демократична България" настоява да се снима не процесът на гласуване, а само отчитането на бюлетините след края на изборния ден. Припомни и че обединението разработи и приложението за честни избори "Ти броиш", което има техническа възможност за видеострийминг.

Предлагат онлайн излъчване на преброяването на бюлетините

Предлагат онлайн излъчване на преброяването на бюлетините

ЦИК има възможност да започне изборния ден по-рано - в 5 ч

От ДБ са категорични, че ще предприемат всички действия - жалба пред Върховния административен съд, настояване пред ЦИК, както и пред Комисията за защита на личните данни, регламентът за видеонаблюдение да бъде ясно въведен.

Иванов добави, че на днешното заседание на ЦИК най-сетне е била представена формата за електронна регистрация за секции в чужбина.