За председател на Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС бе избран Георги Чолаков, председател на ВАС. Това решиха на онлайн заседание чрез видеоконферентна връзка членовете на събранието от всички градове на страната. Гласуването стартира с час закъснение заради липса на кворум от първия път и се водеше от самия Чолаков, а в него се регистрираха да участват 412 съдии.

Припомняме, избopът нa нoви члeнoвe ce cлyчвa след ocтaвĸитe нa Kpacимиp Шeĸepджиeв и Бopянa Димитpoвa, които бяха координатори на cилнo ĸpитиĸyвaния oт вcичĸи зaинтepecoвaни cтpaни пpoeĸт зa нoвa cъдeбнa ĸapтa.

Предложението за председател бе само едно на Чавдар Димитров от Административен съд - Бургас, а именно да е Георги Чолаков заради организационните му умения с предложение, че може да си направи отвод. Той отказа да си направи отвод и след единодушно гласуване на 406 съдии бе избран за председател на Общото събрание.

Дневният ред бе за избор на Избирателна комисия - тя се състои от девет редовни членове, избрани на база брой точки - Марин Атанасов, Окръжен съд Варна; Даниела Александрова, СРС; Александър Желязков от Апелативен съд София-град; Георги Крушарски от СРС; Весела Павлова, ВАС; Деница Митрова, АДИС София-град; Петър Славчев, СГС; Цветанка Пенена, СГС; Иванина Колева, АДИС София-град. За резерви бяха избрани Таня Кандилова, СГС; Тинка Косева, ВАС; Соня Янкулова, ВАС; Славина Владова, ВАС; Наталия Ангелова, АДИС София-град.

В комисията за хартиени бюлетини бяха избрани трима редовни членове - Стоян Попов от Окръжен съд - Варна, Маргарита Шербанова от Апелативен съд - София и Красен Вълев от Софийски районен съд. За резервни членове на комисията бяха избрани Добромир Андреев от ВАС и Сибила Симеонова, ВАС.

Преди това Георги Чолаков обясни правилата на избор. Комисиите трябва да са толкова, че във всяка да има не повече от 50 съдии и определи, че следва да има една секционна избирателна комисия и една за електронно гласуване.

Последното гласуване на Общото събрание на съдиите бе за членове на секционна комисия с електронно гласуване - бяха избрани за редовни членове Петър Митев, Окръжен съд Врана; Стефан Илиева, Апелативен съд София и Емилия Колева, СРС. За резервни бяха избрани - Любка Петрова, ВАС и Емилия Кавръкова, Специализиран наказателен съд.

До петък редовните членове на комисиите трябва да влязат в тях, да имат протокол, да определят председател и зам.-председатели на голямата избирателна комисия и двете малки секционни комисии, той трябва да се представи на Чолаков и да се даде копие на администрацията на ВСС.

Председателят на Съюза на съдиите: Процедурата за избор на ВСС е формална

Председателят на Съюза на съдиите: Процедурата за избор на ВСС е формална

Този ВСС е делегитимиран и няма моралното основание оттук нататък да провежда такъв избор