Не е лесно Европа да накара вътрешните механизми на една страна да се задействат. Това заяви в интервю за БиТиВи шефът на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов.

Той смята, че всичко, което е написано в последния мониторингов доклад на Европейската комисия за нашата страна, е вярно. Според него има ефект от доклада, но е бавен. Лалов смята, че се върви в правилната посока.

Методи Лалов потвърди, че Софийският районен съд е най-големият в страната. 823 души има към този момент на щат. Само за миналата година имало 104 000 дела.

Лалов отбеляза, че при положение, че един граждански съдия има 1200 дела на година, не било възможно да се справи добре. Магистратите били много натоварени. Шефът на СРС отбеляза, че мнозинството се справят чудесно, но не всички.

И в доклада на ЕК пишело, че неравномерната натовареност води до забавени производства. Методи Лалов уверява, че всяка година се отпускат допълнителни места за щат, така че се работело за подобряване на ситуацията.

Повечето дела приключвали много бързо. Самият Лалов не водел статистика колко е най-дълго забавеното дело.

Относно правилата за дрескод в районния съд, шефът му каза, че съдиите трябва да изглеждат прилично. Съдът предлагал и програма за деца, при която те щели да бъдат запознати с работата на съдебната система. Целта е да се формира правилно отношение към институциите.