Очакванията ни са, че обвинителният акт за атентата в Сарафово ще бъде внесен в съда най-късно до края на следващата седмица. Това обяви в интервю за БНТ главният прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, че вчера на брифинг след среща с президента на Израел държавният ни глава Росен Плевнелиев обяви, че е въпрос на дни извършителите на терористичния акт да бъдат изправени пред съда.

Обвинител номер 1 обясни, че съгласно последните изменения в Наказателно-процесуалния кодекс обвинителният акт ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд, а не в съда по мястото на извършване на престъплението – в случая Бургаския окръжен съд.

Обещаваме на Израел до дни да изправим пред съда терористите от Сарафово

Обещаваме на Израел до дни да изправим пред съда терористите от Сарафово

И тези зад извършителите и те също ще бъдат изправени пред съда, уверен Плевнелиев

Цацаров посочи, че съдебното производство ще протече задочно, както и цялото наказателно производство, тъй като извършителите не са открити. Предприети са всички действия за установяване на местонахождението на лицата, които са обвиняеми и които сега би следвало да влязат в качеството на подсъдими, но не са намерени на които и да е техни адреси, подчерта главният прокурор.

Той изтъкна, че е очевидно, че процесът ще протече в отсъствието на подсъдимите, но важното е, че ще бъде даден ясен знак как следва да се противодейства на тероризма. Толерантността към подобни деяния трябва да е нулева, категоричен е главният прокурор. 

Сотир Цацаров смята, че чисто разузнавателният егоизъм на държавите е започнал да се преодолява.

„При разследването по делото „Сарафово” се натъкнахме на случаи, при които информация, за която на нас ни трябваха месеци, за да бъде добита посредством международната правна помощ и по други канали, на едни и други служби може би е била известна. Но е била ревниво пазена. Всеки пази своята територия”, посочи той.

По думите на Цацаров липсата на нормален международен антитерористичен обмен води до това, че една страна не знае какво се случва в съседната, кой пресича границата и с какви намерения го прави.

Относно антитерористичния законЦацаров призова депутатите да не залитат в крайности защо ни е нужен, а да мислят национално отговорно. Според него в този случай трябва да се загърбят тяснопартийните интереси. Той смята, че тези, които сега критикуват закона, че ограничава граждански права, ще са първите, които ще обвинят правителството, че няма такъв закон, ако нещо се случи.

Сотир Цацаров коментира, че България е една от малкото страни, които нямат такова законодателство. Той увери, че при създаването на закона са проучвани законите на противодействие на тероризма не само в западноевропейските държави. „Не сме със съзнанието, че сме открили топлата вода или сме преписали всичко. Смятам обаче, че ме създали един добър законопроект, който да гарантира сигурността на гражданите”, отбеляза обвинител номер 1.

Той подчерта, че не става въпрос за извънредно законодателство. Всяка форма на ограничаване на права подлежала на съдебен контрол. Цацаров изтъкна, че няма по-сигурна гаранция от съдебния контрол и тя е най-силното нещо, което демокрацията е измислила. Според него със закона не се ограничават безкрайно човешките права, ограничаването било в разумни граници. Той обаче бил солидна основа.

Сотир Цацаров смята, че законът не трябва да се приема като паника и че едва ли не армията ще излезе на улицата, но трябва да сме готови за всички ситуации, предвид случващото се по света.