Съдия Румяна Ченалова, която бе уволнената от Софийския градски съд (СГС) се е отказала и от второто дело за обида, което беше завела срещу Галя Георгиева от Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи Правен свят.

Ченалова заведе общо четири дела за обида срещу членове на кадровия орган на магистратите – две срещу Георгиева и две срещу Димитър Узунов, заради техни изказвания на заседания. Първото дело срещу Георгиева беше прекратено от Софийския районен съд (СРС), който прие, че думите "провежда съдебните заседания неритмично", "насрочва заседания за разпит само на един свидетел" и "вместо да решава делото, "тупа топката" не са обида, а Ченалова не обжалва. Делата срещу Узунов все още не са приключили.

Ченалова обеща разкрития за присъдата на Цветан Цветанов

Ченалова обеща разкрития за присъдата на Цветан Цветанов

Ченалова свидетелства по неизвестно производство

Второто дело срещу Георгиева е било прекратено още през април и няма информация определението да е било обжалвано, показа проверка на правното издание. Това е делото, което след отвод на съдия от СРС, беше изпратено от ВКС в Районен съд-Пазарджик.

Записите между Янева и Ченалова не били манипулирани, сочи чужда експертиза

Записите между Янева и Ченалова не били манипулирани, сочи чужда експертиза

Нямало нарушения на последователността

През декември 2015 г. на заседание на ВСС Георгиева се възмути, че изобщо не е знаела за делата на Ченалова срещу нея, макар вече да имало едно заседание. През това време тя участвала в дисциплинарното производство срещу съдийката. Георгиева се опасяваше, че това може да стане причина Върховният административен съд да отмени уволнението на Ченалова и по нейно предложение ВСС одобри да има проверки на председателите на ВКС, на РС-Пазарджик и на СРС, както и на съдии от тези органи.

Делото бе преместено от Пазарджик в Перник след като всички съдии в Пазарджик са си направили отвод от делото (голяма част заради инициираната от Георгиева проверка).

Делото е прекратено още на 19 април от съдия Светослава Алексиева от Районния съд в миньорския град. От определението е видно, че това е сторено, защото Ченалова или не е била намерена на посочения адрес, или не се е явила на заседанието и не е посочила уважителни причини.

Уволнената съдия Ченалова е била осъдена да плати на Галя Георгиева 300 лева разноски за адвокат, който членът на ВСС си наел пет дни преди прекратяването на делото.

Припомняме, на 19 ноември 2015 г. ВСС уволни дисциплинарно съдия Румяна Ченалова. Срещу нея бяха повдигнати обвинения за длъжностно престъпление по делото "Соло", чийто обвиняем успя да избяга преди да влезе в затвора. Тя отрече да е правила записите по делото "Червей".