Съдия Бисер Троянов от Върховния касационен съд (ВКС) си направи отвод от първото дело срещу Цветан Цветанов, съобщава „Правен свят".

Припомняме, това е делото, по което бившият МВР шеф и зам.-председател на ГЕРБ Цветанов има 4-годишна осъдителна присъда. Делото е за отказа му да изпълни разпореждането на съда за използване на специални разузнавателни средства срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. То е известно като делото за шестте "Не!!!", заради резолюциите на Цветанов за подслушването.

Процесът стигна до последна инстанция, след като Софийският апелативен съд потвърди присъдата, която произнесе градският съд.

Съдия Троянов бе определен за член на състава при случайно разпределение на делото, направено пред журналисти. Отводът му дойде малко по-малко от час, след като името му бе случайно избрано от компютъра. Мотивите на магистрата са, че е бил член на Централната избирателна комисия от гражданската квота на ГЕРБ.

Във ВКС процесът е насрочен за 17 април. Татяна Кънчева ще е докладчик, а Жанина Начева - другият член на състава.

На разпределянето на делото присъстваха шефът на ВКС Лозан Панов и заместникът му и председател на Наказателната колегия Павлина Панова. Причина за публичната демонстрация станаха съмнения за възможност от манипулиране на системата за електронното разпределение на делото.