Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност съдия Румяна Ченалова за срок от 6 месеца, става ясно от съобщение на сайта на ВСС.

Решението е взето по предложение на дисциплинарния състав заради дисциплинарните производства срещу нея за "извършени от нея дисциплинарни нарушения", се цитира в съобщението.
"На основание чл.232 от Закона за съдебната власт, по предложение на дисциплинарния състав по ДП № 33/2014г., ВСС отстрани Румяна Методиева Ченалова от длъжност „съдия" в Софийски градски съд за срок от 6 месеца", обобщават от ВСС.

Припомняме, че първото дисциплинарно производство на Ченалова е образувано през 2013 година. То е за нейни действия като адвокат по дело с македонска фирма.
Второто е от 17 декември 2014 година. Причината за това производство се явява забавеното произнасяне на Ченалова по приблизително 50 дела, като едно от делата е по случая „Белведере".

Появи се и неофициална информация за трета дисциплинарка срещу Ченалова за това, че не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото „САПАРД" отпреди четири години за отмяна на наложени две обезпечителни мерки. Това обаче остана непотвърдено.

Най-много шум по адрес на Ченалова обаче се вдигна, когато на 5 декември посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан изнесе публично информация, свързана със съмнения относно разпределението на друго дело в СГС и действията на съдия Румяна Ченалова. Той коментира разследване, излъчено от БиТиВи, по случай с френската компания за производство и търговия с вина и водка "Белведере", която се оказва с подменен мениджмънт след съдебно решение миналия петък.

Ксавие Лапер дьо Кабан заяви в изказването си, че в българската съдебна система има "гнили ябълки". По думите му става въпрос за две дъщерни фирми на голяма френска компания за вина с милиони оборот и изрази недоумение как съдът е взел решение за обявяване в несъстоятелност.