Защитата на банкера Цветан Василев по делото КТБ може да поиска разпит на всяко едно лице. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод внесения обвинителен акт за мегаделото КТБ и поисканото от страна на БСП оповестяване на другите политически лица, финансирани от КТБ.

От Спецсъда определиха съдия Виржиния Петрова да гледа делото КТБ.

КТБ - най-голямата финансова измама в историята на България

КТБ - най-голямата финансова измама в историята на България

КТБ е пирамида и личен портфейл на Цветан Василев, отсече Иван Гешев

Цацаров бе запитан за делото КТБ докато охотно разказваше за поискания имунитет на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов.

От отговора на прокурор номер 1 стана ясно, че останалите приобщени към делото досъдебни производства на други лица, вече били 23, а не 24. На един от тях вече е внесен обвинителен акт за данъчно престъпление.

Спецпрокуратурата внесе обвинителния акт за КТБ

Спецпрокуратурата внесе обвинителния акт за КТБ

Над 210 000 страници и 18 обвиняеми

Главният прокурор бе лаконичен по темата. Той препоръча на лидера на БСП Корнелия Нинова да си прочете Наказателно-процесуалния кодекс. Повод за изказването му бе питането на лидера на БСП до спецпрокуратурата кои политици са финансирани от КТБ.

Цацаров уточни, че обвинителният акт вече е в съда, а разглеждането на делото ще бъде при открити врата. "Ще видите всичко. Всички процеси се развиват в съд, там не може да бъде скрито нищо", коментира Цацаров.

На въпрос за проверката на Ангел Илиев през 2009 г. за Нова Българска медийна група, напазарувала медиите "Телеграф", "Монитор" и възможността Пеевски Пеевски да е получавал пари по кредити към КТБ, Цацаров отговори, че през 2009 г. не е бил нито в тази сграда, нито в този кабинет.

Според главния прокурор няма никаква пречка депутатът от ДПС да бъде разпитан и в хода на съдебното производство. "Списъкът на разпитваните лица не е изчерпан", настоя Цацаров.

От събраните данни зависи дали ще има осъдени за фалита на КТБ, обясни Цачева

От събраните данни зависи дали ще има осъдени за фалита на КТБ, обясни Цачева

Електронното правосъдие ще гарантира и правата на длъжниците

"По отношение на това, кой е и кой не е свидетел кръгът на свидетелите не е предопределен от прокуратурата. Защитата и тези хора са достатъчни професионалисти, за да го направят. При всички случаи има правото да иска доказателства. Какъв е проблемът защитата да поиска всяко едно от лицата, които вие посочвате", запита Цацаров във връзка с евентуален разпит на депутата Делян Пеевски по мегаделото КТБ.

Властта била предрешила ликвидацията на КТБ преди втората среща при Плевнелиев

Властта била предрешила ликвидацията на КТБ преди втората среща при Плевнелиев

Включително Сотир Цацаров и Иван Искров

Той отклони последващи въпроси за КТБ с думите: "всички въпроси, които сте имали по темата КТБ, сте имали възможност да ги зададете вчера".

Междувременно от Специализирания наказателен съд изпратиха следното съобщение: Поради повреда в сървъра за разпределяне на делата на случаен принцип, който се намира във Висшия съдебен съвет, делото КТБ ще бъде разпределено в понеделник.

КТБ влиза в съда до 20 юли, обеща Цацаров

КТБ влиза в съда до 20 юли, обеща Цацаров

Стенограмата не е изненада за главния прокурор

Минути по-късно се получи това съобщение от Специализирания наказателeн съд: "След оправяне на сървъра във ВСС, делото КТБ беше разпределено на случаен принцип и ще се разгледа от съдия Виржиния Петрова - 8 състав".