Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет - ВСС отказа да освободи от поста заместника на административния ръководител на Върховния касационен съд и председател на Гражданската колегия по настояване на председателя на съда Лозан Панов, а Красимир Влахов сам депозира оставката си в деловодството на съвета, съобщава "Правен свят".

Съдия Влахов подчертава, че не е предприел тази стъпка под натиск. "Преди всичко, държа да е ясно, че това не е оставката, която се опитаха да ме принудят да подам. Аз съм независим съдия, който не взема решенията си под натиск и който се подчинява само на закона и на собствената си съвест. Това, което депозирам пред Вас, е моята собствена оставка, в основата на която са поставени моите, а не чужди мотиви", съобщава зам.-председателят на ВКС.

Съдия Влахов заявява още, че единството и отношенията между магистратите във ВКС е по-важно за него от заемането на една административна длъжност. 

Лозан Панов предложи съдия Светла Димитрова за зам.-шеф на ВКС

Лозан Панов предложи съдия Светла Димитрова за зам.-шеф на ВКС

Сегашният заместник на ВКС е над 5 г. на ръководна длъжност

"Дължа това и на уважаваната от мен съдия Светла Димитрова, с която като председател на Трето гражданско отделение сме работили колегиално и коректно и която няма никаква вина за създалото се положение", пише председателя на Гражданската колегия във ВКС.

"Съдия съм вече от 22 години. През целия си професионален път съм изпълнявал задълженията си на длъжностите, които съм заемал, с гордост и самочувствие. Защото обичам професията си, която ми е дала много и чрез която до голяма степен съм се реализирал като личност. В последно време обаче съм принуден все по-често да се срамувам. И това чувство на срам също формира мотивацията ми да подам своята оставка. Срамувам се да съм част от екипа на човек, който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на съдебната власт", допълва съдия Влахов.

Той завършва изложението си с аргумента, че не разбира понятието "екипност" като задължение да служи "като параван на нечие нищоправене и поемане на отговорност за чужди решения (някои наричат това "синергия").