Дежурните полицаи в Ловеч са стреляли с бойни патрони по задните гуми на съдията бракониер, за да спре гонката. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предава Фокус.

Припомняме, на 5 октомври, четвъртък, полицаи заловиха съдия от Окръжния съд в Ловеч за практикуването на незаконен лов. По-рано днес пък стана ясно, че магистратът е провел телефонен разговор с председателя на Окръжен съд - Ловеч.

Арнаудова е обяснила още, че полицаите от дежурния полицейски екип в района на с. Бохот, Плевенско, е забелязали джипа и се усъмнили, че е възможно да става въпрос за практикуване на незаконен нощен лов.

Служителите на реда се опитали да спрат джипа, но той не спрял, а полицаите започнали да преследват джипа. Гонката продължила около 15 минути.

Полицаите многократно подавали сигнал на водача да спре превозното средство, но безуспешно. Те подавали звукови и светлинни знаци, както и стреляли със стоп патрони. За да бъде спрян джипа, се наложило полицаите да стрелят с бойни патрони по задните гуми на превозното средство.

В колата имало двама души. Единият бил съдия Иван Иванов, който първоначално не се легитимирал на полицаите. С него имало още едно лице, което било неосъждано, но с криминално минало. Съдията е бил задържан за неподчинение на полицейско разпореждане.

В автомобила полицаите са намерили две пушки и патрони. И двамата били задържани за срок до 24 часа.

Към момента доказателствата не били достатъчни за повдигането на обвинения, обясни Арнаудова. Прокуратурата разследва дали магистратът е държал незаконно оръжия, защото намерените пушки принадлежали на спътника на съдията в автомобила. Самият джип също бил собственост на другото лице.

Установено е и че съдията предупредил полицаите, че в едната пушка има зареден патрон.

В джипа е намерена още черна маска с прорези за уста и очи, на която следва да се направи ДНК анализ. СДВР правят експертизи и на намерените оръжия.

Относно случая и главно по адрес на излъчения репортаж по Нова телевизия, че Иванов се обадил на председателя на Окръжния съд в Ловеч, съдът излезе с официално съобщение. В съобщението се посочва, че на 9 октомври, понеделник, съдия Иван Иванов се е свързал с председателя на Окръжния съд в Ловеч, за да го уведоми за това, че е бил задържан. Съдията изложил своята версия за обстоятелствата около задържането му.

От съда посочват още, че до момента в Окръжен съд - Ловеч не е постъпвала никаква официална информация от Прокуратурата на Република България и органите на МВР по отношение на описания случай, а съдия Иванов бил в платен годишен отпуск.

Поради това Окръжният съд в Ловеч отказва да коментира достоверността на информацията. От институцията призовават да не се правят спекулации Прокурорът бракониер бил спрян с бойни патрони в задните гуми на джипа