Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да възложи проверка по "Яневагейт".

Предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е отхвърлено със 7 гласа "против" и 6 гласа "за", съобщават от ВСС.

Припомняме, че повод за искането на Панов стана оповестената информация, че адвокат Момчил Мондешки е мъжът в записите между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Миналата седмица Панов поиска проверката по скандала "Яневагейт" да бъде възобновена.

С отхвърлянето на предложението на Лозан Панов, Съдийската колегия отказа да възложи на Комисията по професионална етика към Съдийската колегия да образува преписка и да извърши проверка. Настояването бе проверката да е с оглед наличието на данни за извършени от съдия Владимира Янева тежки нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

В предложението си шефът на ВКС напомня, че на заседание от 14 януари 2016 г. ВСС е отказал да проверява съдържанието на записите на разговорите между Янева, Ченалова и Мондешки. Мотивът на кадровиците бе, че записите не могат да представляват достоверна информация за съдържанието на проведените разговори поради незаконност и манипулиране.

Лозан Панов подчертава, че след това са били публикувани още записи от разговори между тримата, които изключително сериозно засягат въпроса за независимостта на съдебната система. Освен това те уронвали доверието в нея.

БНР допълва, че съдебните кадровици спорили почти три часа дали има основание проверката да бъде рестартирана. Стигнало се дори на липса на кворум.

В крайна сметка мнозинството е решило, че ВСС не е компетентен да възобновява или да започва нови проверки за етично поведение, заради промените в Конституцията и Закона за съдебната власт. Така се оказало, че проверката за разговорите между Владимира Янева, Румяна Ченалова и Момчил Мондешки ще трябва да изчака до встъпването в правомощия на Съдебния инспекторат на 1 януари.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев попита защо предложението за рестарт на проверката се прави до Съдийската колегия в този момент. Губело се време всеки път да се занимават с този случай и да не могат да свършат друга работа.

В отговор членът на ВСС Калин Калпакчиев заяви, че не вижда връзка с президентските избори, тъй като скандалът е повече от година.