Адвокат Момчил Мондешки е мъжът от записите на Румяна Ченалова и Владимира Янева. Това признава самият той в интервю за "Труд".

Той допълва, че никога не го е крил и е участвал напълно съзнателно в тези записи. Те са били направени с цел застраховка и заради това се споменават имената на влиятелни хора. Вероятно същите хора са й казали да предаде записите на сайта "Биволъ". Сред тях той я е чувал да споменава бившия правосъден министър Христо Иванов и "онези хора от "Капитал". 

Идеята тогава е била да се говорят неща, които могат да звучат достоверно, хиперболизирано и как да кажа - пикантно за определени хора. Модешки признава, че не си спомня всичко, което е казал и не е предполагал, че разговорите ще бъдат публикувани. 

"Досега предпочитах да мълча, но темата "Яневагейт" започна да рефлектира върху мен. Имам предвид искането да бъде образувано дисциплинарно производство срещу мен във връзка с този скандал. Поради това реших да разкажа как бяха направени записите. Казвам го директно - записите бяха направени от Румяна Ченалова, в дома й, с диктофон. Седяхме в хола, на диваните, около масата и Румяна включи диктофона. Всички знаехме, че разговорът ни ще се записва." - разказва адвокатът. 

Ако е вярно, че върху тях има маркери на СРС-та, това според мен означава, че са били технически манипулирани след това. Вероятно за да приличат на СРС-та и да не е ясно авторството, не знам, казва още той.

Помолен да коментира искането да му бъде образувано дисциплинарно производство, той го определя като абсолютно несериозно, защото не почива на никакво основание. Той не смята, че е нормално да се иска дисциплинарно производство спрямо действащ адвокат, по публикации, мнения и т.н., и то изразени от заинтересовани лица и публикувани в медиите, използващи темата "Яневагейт" за постигане на политически цели.

Това, че съм определян като "врата" към Софийски градски съд е абсолютна манипулация на хората от кръга "Капитал", защото атаките към Владимира Янева започнаха именно от този вестник още преди две години, казва още той.

Припомняме, че в средата на месец януари Висшият съдебен съвет реши да прекрати проверката по "Яневагейт", тъй като счете, че записите не могат да представляват достоверна информация за съдържанието на проведените разговори между Румяна Ченалова и Владимира Янева.

Съдържанието на разговора между двете магистратки е проверен и с други способи, като проверката не е установила нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, извършено от магистрати и членове на ВСС, според етичната комисия на кадровия орган.

Няма нарушения на последователността в 11-минутния запис на разговорите между бившата шефка на Софийския градски съд (СГС)Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова. Нямало и следи от редактиране на сигнала и манипулация. Това е установил експерт от лаборатория в Дъблин, обясни пред журналисти главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов.