Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отново настоява за проверка относно записите между "двете каки" Румяна Ченалова и Владимира Янева.

"Много се радвам, че вчера премиерът изрази мнение, че трябва да се "даде урок" и да се направи проверка", заяви Панов преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Скандалът около двете съдийки е отново на дневен ред, след като адвокат Момчил Мондешки разкри, че той е мъжът, чийто глас се чува в записите, а те са били направени от Румяна Ченалова, в дома й, с диктофон.

Момчил Мондешки е мъжът от записите на Ченалова

Момчил Мондешки е мъжът от записите на Ченалова

Това признава самият той

Припомняме, че в средата на месец януари Висшият съдебен съвет реши да прекрати проверката по "Яневагейт", тъй като счете, че записите не могат да представляват достоверна информация за съдържанието на проведените разговори между Румяна Ченалова и Владимира Янева.

"Съжалявам, че г-н Мондешки не е бил търсен от прокуратурата и ВСС и се налага той да ги търси чрез медиите", коментира шефът на ВКС. Панов подчерта, че от година твърди, че фактите и твърденията трябва да бъдат проверявани.

Панов е на мнение, че има ясни и видими следи за опита за замитане на всичко това, което се случва. Сега всички разбираме, че проверката е по-наложителна от всякога, категоричен е Лозан Панов.

Борисов бил омерзен от записите между "двете каки" и адвоката
Обновена

Борисов бил омерзен от записите между "двете каки" и адвоката

Записът не го бил уязвил

На въпрос не е ли намеса в работата на съдебната власт проверка след искане на премиера, Лозан Панов отговори, че ако тази проверка беше направена от компетентните органи, може би сега нямаше да бъдем в една такава ситуация.

"Аз не знам дали г-н Мондешки казва истината или не, но е безспорно, че трябва да се направи проверка по случая", подчерта Панов.

Панов се пита с какво едни такива записи ще помогнат на Ченалова, на Янева. Той констатира етичен проблем и проблеми, свързани с уронването на престижа на съдебната власт.

Панов изтъкна, че това, което може да направи, е да сезира Етичната комисия към Съдийската и Прокурорската колегия.

"Всички са заинтересовани да бъде направена проверка и да бъде установена истината", заключи шефът на ВКС.