Кой е мъжът, който разговаря с бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и дисциплинарно уволнената съдия Румяна Ченалова.

Такава проверка е започнала прокуратурата по записите на разговорите, които изтекоха в публичното пространство и предизвикаха поредния СРС-скандал.

Информацията, че се проверява мъжкия глас, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

След като това се изясни, ще има проверка дали и за този човек са били прилагани специални разузнавателни средства. Такава проверка вече е направена спрямо Янева и Ченалова и е установено, че те не са били обект на законни СРС-та.

Проверка е била направена сред всички органи, които могат да заявяват прилагането наспециални разузнавателни средства, както и службите, които могат да ги експлоатират - ДАНС и ДАТО.

Вече е назначена техническа експертиза, която да анализира записите - били ли са манипулирани, има ли накъсване, т.е. всичко с техническото им състояние. Тя е възложена на външен експерт, научен работник, съобщи още Сотир Цацаров, цитиран от БНР. Експертизата трябва да е готова до 15 дни.

Главният прокурор беше категоричен, че ще се търси начин да се провери съдържанието на разговорите.

Сотир Цацаров отново коментира казуса със записите като „част от сценарий”, обвързан с дебатите около конституционните промени.

Главният прокурор попита защо сега тези, които се възмущават от записите и от казаното от Румяна Ченалова, не са го правили преди и най-неочаквано зададе въпроса, как например делото "Октопод" беше дадено на Румяна Ченалова и как тя от наказателен е станала търговски съдия.
После призна, че дори и да е имало някакви нередности, те няма как да бъдат установени в рамките на наказателното производство.