Осем души от Добричко ще отговарят за източване на НОИ с над 67 000 лева съобщиха от пресслужбата на Окръжна прокуратура в Добрич.

Схемата за източване на НОИ чрез бременни циганки беше разкрита през октомври. Тя е била ръководена от двама съпрузи и счетоводителка, които използвали селски джипита и десетина собственици на фирми.

Срещу 100 лева лекари предоставяли на мошениците ЕГН-та и други лични данни на бременни циганки. Жените от списъците трябвало да отговарят на няколко условия - да са безработни и неграмотни, да не се осигуряват и да им предстои раждане до 2-3 месеца.

Един от измамниците отивал при бъдещата майка, представял се за служител във фондация за закрила на децата и й давал да подпише някакъв документ, който тя не можела да прочете. Впоследствие се оказало, че това е легален трудов договор.

Така бременната, без да знае, ставала работничка в някоя фирма. Измамниците плащали осигуровките на жената в НОИ до раждането на бебето, след което в продължение на 9 месеца прибирали полагащата й се минимална работна заплата.

Случаят бил разкрит след като циганка нахлула с цялата рода в сградата на осигурителния институт в Добрич и вдигнала скандал за това, че съседката й получава пари, а тя - не.

Направената справка по документи показала обаче, че тя взима от НОИ всеки месец по една заплата. След серия ревизии и проверки на фирми измамниците са установени и задържани.

Обвиняемите могат да получат присъди от 3 до 15 години затвор.

Според повдигнатото обвинение, 63 бременни жени циганки са били назначавани фиктивно на работа във фирми - фантоми. След раждането превежданите от НОИ-Добрич суми са били прибирани от измамниците. Това е станало през 1999 г.

 Личните лекари не могат да бъдат съдени, тъй като тогава законът за защита на личните данни не е съществувал, а престъплението "нарушаване на лекарската тайна" е с изтекъл срок на давност.