Специализираната прокуратура повдигна обвинение за подкуп срещу бившия кмет на Костенец и бизнесмен, спечелил обществена поръчка, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, Радостин Радев.

Той е обвинен за това, че между февруари и 14 юни 2019 г. в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с бизнесмена И.П. предложил дар в размер на 30 000 лева на общински съветник в града, за да осигури приемането на решение по изпълнението на обществена поръчка - подписването на запис на заповед от името на общината и в полза на Държавен фонд "Земеделие" за 50-процентово авансово финансиране на изпълнителя по проекта за обновяване на материалната база на местното училище "Св.Св. Кирил и Методий". С това общината поемала отговорност по изпълнението на проекта на обща стойност 1 148 977,17 лева.

От Спецпрокуратурата посочват, че градоначалникът бил в конфликт с много от общинските съветници и не очаквал необходимата подкрепа за решението, а бизнесменът строител нямал средства за започване на работа и поел ангажимент да осигури въпросните 30 000 лева. Тъй като не могъл да осигури и тях, издал от свое име запис на заповед за сумата в полза на общинския съветник.

Отстраненият кмет на Костенец няма да се кандидатира за нов мандат
Обновена

Отстраненият кмет на Костенец няма да се кандидатира за нов мандат

Апелативната инстанция не потвърди отстраняването му от длъжност

На Радев е повдигнато и обвинение за държане на боеприпаси за огнестрелно оръжие в служебната му каса без надлежно разрешение.

Предстои да бъде насрочено разпоредително заседание по делото.

Припомняме, в началото на септември 2019 г. стана ясно, че по искане на Специализираната прокуратура съдът отстрани от длъжност кмета на Костенец Радостин Радев. Съдът прие, че Радев може да повлияе на разследването на извършените от него деяния в качеството му на длъжностно лице.

Радев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване на 22 137 лева. Той беше обвинен, че през декември 2018 г. на два пъти е поискал въпросната сума от касата на общинско предприятие за дърводобив и я присвоил.

Отстраниха от длъжност кмета на Костенец

Отстраниха от длъжност кмета на Костенец

Съдът прие, че той може да повлияе на разследването срещу него

По това производство той се разследва и за безстопанственост, като му е наложена мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 50 000 лева.

На 18 юни миналата година Специализираната прокуратура привлече Радев към наказателна отговорност за активен подкуп - в качеството му на длъжностно лице той обещал 30 000 лева на общински съветник, за да гласува по определен начин на предстояща сесия на Общинския съвет. Първоначално съдът го задържа под стража, а по-късно измени мярката му за неотклонение в "Домашен арест".

В края на август 2019 г. съдът определи на Радев парична гаранция от 70 000 лева, която не подлежи на обжалване.