По искане на Специализираната прокуратура съдът отстрани от длъжност кмета на Костенец Радостин Радев. Съдът прие, че Радев може да повлияе на разследването на извършените от него деяния в качеството му на длъжностно лице.

Спецпрокуратурата отстраняването му ден, след като на 30 август Радев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване на 22 137 лева. Той беше обвинен, че през декември 2018 г. на два пъти е поискал въпросната сума от касата на общинско предприятие за дърводобив и я присвоил.

Кметът на Костенец взимал 10%, този път обещал 30 000 лв. на общински съветници

Кметът на Костенец взимал 10%, този път обещал 30 000 лв. на общински съветници

По думите на Иван Гешев обвиненията са по два казуса

По това производство той се разследва и за безстопанственост, като му е наложена мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 50 000 лева.

На 18 юни тази година Специализираната прокуратура привлече Радев към наказателна отговорност за активен подкуп - в качеството му на длъжностно лице той обещал 30 000 лева на общински съветник, за да гласува по определен начин на предстояща сесия на Общинския съвет. Първоначално съдът го задържа под стража, а по-късно измени мярката му за неотклонение в "Домашен арест".

В края на август съдът определи на Радев парична гаранция от 70 000 лева, която не подлежи на обжалване.

Второ дело за кмета на Костенец Радостин Радев

Второ дело за кмета на Костенец Радостин Радев

По него е определена парична гаранция от 50 000 лв.