Съдят четирима мъже във Варна за кражба и укриване на кола, съобщава прокуратурата.

Двама от тях - на 51 години и на 42 години са обвинени за кражба на кола, а другите - в укриването й, като са знаели, че е била открадната.

През декември 2018 година двамата мъже били в град Аликанте, Испания. Те решили да наемат автомобил, с който да се придвижват. След като влезли във владение на превозното средство, двамата решили да използват контактите си в криминалните среди и да го придвижат до България, където да го продадат, а след това да заявят пред испанското дружество - собственик на автомобила, че същият е бил откраднат.

Двамата реализирали плана си. Успели да докарат автомобила до България, оставили го на паркинг във Варна, а след това се върнали в Испания, където го обявили за откраднат. На 6 декември 2018 година колата била обявен за издирване по линия на ШИС.

На територията на България другите двама обвиняеми се заели със задачата да продадат открадната кола. В края на месец април, почти реализирали продажбата му, но тя била осуетена от полицията.

При претърсванията на домовете на четиримата обвиняеми били открити - 2.84 г марихуана, 20.12 кг нарязан тютюн за пушене без акцизен бандерол на стойност 11 106,24 лева и 1917 къса цигари с филтър, разпределени в общо 12 броя кутии за 718,88 лева.

Предстои делото срещу четиримата мъже да бъде разгледано.

Ако бъдат признати за виновни двамата мъже могат да отидат в затвора от три до десет години, като може да се постанови конфискация на част или на цялото им имущество.

Другите двама обвиняеми могат да отидат в затвора от три до десет години и глоба от 5 000 до 10 000 лв.