Четирима добричлии ще бъдат съдени за незаконно източване на средства по програмата САПАРД, съобщиха от Районната прокуратура в Добрич, цитирани от Дарик радио. Престъплението е от 2003 година.

Обвинителният акт е внесен в съда в Девня на 19 февруари тази година. По случая има данни за несвършена работа от служител от местната дирекция на Държавен фонд „Земеделие", каза съдия Деница Петрова.

Измамниците са 33-годишният Веселин Стойчев, 34-годишният Севдалин Димитров, 32-годишният Христо Стойков и Венцислав Първанов - на 41 години.

Те са нанесли щети в размер на 175 893 лева, като неправомерно са получили субсидия по САПАРД за закупуване на минерални торове.

Двигател на групата е Веселин. Той бил регистриран земеделски производител и вече бил ползвал средства по предприсъединителната програма. Стойчев се снабдил с фалшиви печати на нотариуси от Добрич и Балчик, на служби по вписванията, служби по земеделие, кметове на села в общините Добричка и Балчик.

След това Веселин регистрирал баща си Стойчо и останалите трима като земеделски производители. С помощта на фалшиви документи измамниците получили 582 тона амониева селитра от фирма от Девня.

Аферата се разкрила, след като единият от четиримата, Венцислав Първанов, издал приятелите си на служител от Икономическа полиция.

Сестрата на Веселин Радостина Стойчева пък предала на органите на реда всички нередовни печати и арендни договори. В тези документи фигурирали фалшиви подписи на 300 арендодатели.

Някои от имената били на хора, които вече не били между живите. Установено е още, че гумените печати са изработени в добричко рекламно студио. Оттам са иззети компютри и дискети.

Припомняме, че на 13 февруари приключи специализираната операция, която доведе до разкриването на схема за източване на средства от ЕС по програма САПАРД на стойност 7.5 млн. евро. Източването е продължило цели две години.

Задържана е международна престъпна група, състояща се от седем българи, двама швейцарци, двама германци