В разпоредително заседание Специализираният наказателен съд реши да даде ход на делото срещу Емил Милев и други двама участници в организираната и ръководена от него престъпна група. Това ще стане на 26 ноември, понеделник.

Припомняме, Милев беше задържан за пореден път на 11 януари 2018 година, като от тогава той е в ареста. Милев на два пъти поиска промяна на мярката си за неотклонение от постоянен арест на по-лека такава, но две съдебни инстанции не уважиха този иск.

Крокодила задържан отново

Крокодила задържан отново

Само 24 часа след като съдът постанови са бъде освободен

Специализираната прокуратура обвини Милев на 24 октомври тази година. Тогава спецобвинението внесе в съда обвинителен акт срещу Милев и още трима души за участие в организирана престъпна група, извършила въоръжен грабеж в магазин "Била" в столичния квартал "Лагера" на 30 декември 2008 година.

На посочената дата участниците в групата атакували хипермаркета през служебния вход. Точно в 23 часа те нахлули, облечени в тъмни дрехи, с маски на лицата, бронежилетки с надпис "Полиция", автомат "Калашников" и пистолети. Същите симулирали полицейска акция, така че да избегнат съпротива на охраната и персонала на магазина. Те извършили обира тогава, разчитайки на оборота от предновогодишния ден.

Когато пристигнали на служебния вход с черен джип, обвиняемите вързали с белезници охранителите, които ги посрещнали. Псевдополицаите събрали всички служители в едно помещение и прибрали от трезора на магазина наличния оборот, който се равнява на 193 024 лева.

Служителите в хипермаркета разбрали, че става въпрос за обир, чак когато чули звъна от падащите на земята изпразнени касети в трезора, където се съхранявал оборота. Подсъдимите напуснали магазина на 10-та минути от началото на обира.

Според разследващите органи обвинените подготвяли удара от 8 месеца. Милев организирал престъпната група през февруари 2008 година. Той привлякъл двама свои познати, като вербувал и още двама, които разполагали с пълна информация за работата на магазина, охраната в обекта и разположението на трезора. Милев обаче преметнал последните двама, като извършил удара, преди насрочените дата и час.

Емил Милев, обвинен за ръководител на въоръжена престъпна група, е невинен

Емил Милев, обвинен за ръководител на въоръжена престъпна група, е невинен

След три години в ареста, незабавно трябва да бъде освободен заедно с Лазарин Лазаров, Едуард Павлов и Мартин Димитров

От държавното обвинение пишат още, че от задържането си в началото на 2018 година, Милев е подал 33 жалби срещу съдии, прокурори, следователи, съдебни охранители, повечето от които работят в специализираните съдилища и прокуратури. Всички те били по повод досъдебното производство срещу групата. Придружени били и с искания за образуване на досъдебни производства срещу магистрати и служители. Не малък бил и броят и на жалбите на Милев до други институции.