Специализираният наказателен съд оправда Емил Милев, известен и с прякор Крокодила, сочен за един от най-известните автокрадци. Милев е подсъдим за ръководене на въоръжена организирана престъпна група, която се занимавала с отвличания, грабежи и палежи, съобщава "Правен свят". Милев има обвинение и за опит за убийство на полицай.

Името на Милев нашумява покрай престрелката на магистрала "Тракия" през декември 2009 г., когато трима души, между които и самия той, отвличат турски гастарбайтер. След като го завързали за дърво, взели му 5000 евро и тръгнали, били засечени от полицаи и започнала престрелка. Тогава един от групата е убит, но Милев успя да избяга и се укриваше от правосъдието в продължение на 4 години.

Крокодила бесен пред съда – в ареста се чувствал като отвлечен от Ислямска държава

Крокодила бесен пред съда – в ареста се чувствал като отвлечен от Ислямска държава

Делото е спряно, защото един от бандата имал урологичен проблем

Той е задържан през 2013 г., а Специализираната прокуратура внася делото в съда през 2015 г. Оттогава Милев засипва съда с искания за промяна на мярката му за неотклонение. Милев е изправен на съд заедно с Лазарин Лазаров, Едуард Павлов и Мартин Димитров, които СпНС също оправда днес.

Съдът постановява, че Милев трябва да бъде освободен незабавно от ареста, където е прекарал последните три години, освен ако не е налично друго основание да бъде задържан.

В хода на процеса срещу Емил Милев, той десетки пъти прави безуспешни опити да бъде освободен от ареста, както и постоянни отводи на прокурорите и съдебния състав, с мотива, че са пристрастни, участват в заговор срещу него.

Обвинен за грабежи и опит за убийство на полицай се жалва от "опраскване"

Обвинен за грабежи и опит за убийство на полицай се жалва от "опраскване"

Не ям мърша и патици, не съм крокодил, жалва се Емил Милев

За пръв път, след внасяне на делото в съда, мярката на Милев е изменена през ноември 2015 г. в "домашен арест". Тогава мотивите на първата инстанция са свързани с влошеното му здравословно състояние, но Апелативният специализиран наказателен съд отменя определението.

Месец по-късно съставът, който гледа делото срещу Милев, го пуска срещу "подписка", но с особено мнение на председателя. Тогава мнозинството от състава обширно коментирало продължителността на задържането в хода на досъдебното производство, макар делото вече да е в съдебна фаза. Именно това напомниха на колегите си от долната инстанция и апелативните съдии с определението, с което пак отказват да пуснат Милев от ареста.

Закопчаха Крокодила след 5-годишно издирване

Закопчаха Крокодила след 5-годишно издирване

Бандата на "Крокодилите" у отговорна за едни от големите

Мнозинството на първата инстанция приема, че независимо от опасността Милев да се укрие и да извърши престъпление, "не е наложително участието на подсъдимия в наказателния процес, тъй като в българския НПК е предвидена възможност за разглеждане на делото в негово отсъствие".

През февруари 2016 г. спецсъда пак пуска Милев срещу "подписка" и повтаря тезата си, че с по-лека мярка ще спре словесната агресия на подсъдимия. Апелативните съдии отново отменят определението и Милев остава в ареста. Прокуратурата ще обжалва оправдателната присъда на Милев и останалите подсъдими.

Крокодила се оплаква от нечестен наказателен процес и от медиите

Крокодила се оплаква от нечестен наказателен процес и от медиите

Недоволен е от прякора си, с който медиите го наричат