В съда е внесен обвинителен акт срещу 39-годишен мъж от варненското село Белоградец за убийството на пастир. Пастирът Билял работел във фермата на обвинения Емурла.

Убийството е извършено преди две години. На 10 август 2014 г. пастирът Билял и негов колега изкарали животните на паша. Около 16.00 часа една от кравите се отлъчила от стадото. Познат на собственика – Емурла, го информирал за инцидента. Когато пастирът се върнал в стопанството – подсъдимият му нанесъл жесток побой с ръце и крака, удрял го и със сопа.

Мъжът паднал на земята, дишал тежко, а работници в кравефермата се опитали да го свестят. Повикана била линейка, но пастирът отказал медицинска помощ. Четири дни по-късно състоянието му се влошило. Той споделил за побоя с познат, който се грижел за него.

Извиканият лекар от селото преценил, че състоянието на пастира е много тежко и го откарали в болница, където Билял бил опериран. След няколко дни бил изписан от болницата. Шест дни по-късно състоянието му се влошило и той отново постъпил по спешност. Лекарите поставили диагноза вентрална херния и чревна непроходимост. Отново била извършена коремна операция. Пострадалият имал и счупени 8-9 ребра. На 30 август 2014 г. пастирът починал.

Близките му настояли за аутопсия, която показала множество наранявания по тялото, травматична загуба на слезката, масивен кръвоизлив в коремната кухина. Като причина за смъртта вещите лица посочили многоорганна недостатъчност.

В хода на досъдебното производство подсъдимият не се признал за виновен. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция” от 3500 лева. Делото срещу 39-годишния Емурла И. е насрочено за разглеждане на 9 септември 2016 г. във Варненския окръжен съд.